Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

PC 207 - Chemie

ViTalent geeft startschot voor bouw van allereerste opleidingscentrum voor farma en biotech in Vlaanderen


Gespecialiseerde opleidingen om aan de slag te gaan in de farma- en biotechsector? Vanaf begin volgend jaar kunnen studenten, werkzoekenden en ervaren medewerkers die zich willen bijscholen hiervoor terecht in het gloednieuwe opleidingscentrum van ViTalent op het Wetenschapspark in Niel, een primeur voor Vlaanderen. De bouwwerken zijn gestart van wat een unieke jobsimulator moet worden met een trainingshal met de modernste apparatuur, een stofvrije cleanroom en ingerichte labo’s om de werkomstandigheden waarheidsgetrouw na te bootsen. Intussen breidt ViTalent het opleidingsaanbod voor trainingen op de werkvloer bij bedrijven verder uit. 

ViTalent werkt voor de realisatie van het nieuwe opleidingscentrum samen met de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen, eigenaar en ontwikkelaar van het Wetenschapspark in Niel, en neemt z’n intrek op de gelijkvloerse en eerste verdieping van een nieuw centrumgebouw op de campus. Dat zal onder meer beschikken over een grote technische trainingshal van 850m² met productielijnen voor de verpakking en vulling van geneesmiddelen en een stofvrije cleanroom om de zeer zuivere en strikt gereglementeerde werkomgeving van farma- en biotechbedrijven nauwgezet te simuleren.

Perfecte accommodatie op toplocatie

In combinatie met laboratoria en leslokalen biedt ViTalent de perfecte accommodatie voor praktijkgerichte opleidingen op maat voor allerlei operationele en technische functies in het labo, de productie- of verpakkingsafdeling. ViTalent werkt ook aan een interactieve belevingsruimte over werken in de farma en biotech en de geneesmiddelen, vaccins en therapieën van de toekomst. Zo kunnen scholen en bezoekers van het Wetenschapspark op een originele en hoogtechnologische manier kennismaken met de troeven van de sector. De totale oppervlakte van het opleidingscentrum bedraagt meer dan 1.700m².

De ambitie van ViTalent bestaat erin om enkele duizenden mensen per jaar op te leiden. Het gaat daarbij zowel om basisopleidingen voor pas aangeworven werknemers of bijscholingen voor meer ervaren medewerkers uit de sector, maar ook om specifieke cursussen voor studenten of de herscholing van werkzoekenden. Daarvoor wordt samengewerkt met verschillende onderwijspartners en de VDAB. Vorig jaar hebben de instructeurs van ViTalent al zowat 200 medewerkers opgeleid op de werkvloer bij farmabedrijven Sanofi in Geel en Novartis in Puurs. Dit onderstreept de urgente nood aan een eigen opleidingscentrum.

Open opleidingsaanbod voor iedereen

Studenten, pas afgestudeerden of werkzoekenden die nu al zin hebben om een opleiding te volgen, kunnen trouwens intekenen op het open opleidingsaanbod van ViTalent. Vanaf maart tot en met juni worden er in Niel, Turnhout en Gent laagdrempelige cursussen georganiseerd waarvoor geen specifieke voorkennis is vereist. Op het programma: basisopleiding verpakking, werken met aseptische en biotechnologische geneesmiddelen en een introductie in de typische farmaproductieprocessen volgens de zogenaamde GMP-regels (Good Manufacturing Practice). Deze opleidingen vormen een goede basis voor een boeiende job in de sector. 

Frank Beckx, voorzitter ViTalent en gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen: “De farma- en biotechsector is een van de speerpunten van onze economie en creëerde de voorbije jaren heel wat jobs. Denk maar aan de vaccinmakers die we nu zo hard nodig hebben om uit de coronacrisis te geraken. Met ViTalent willen we meer talent aanboren en opleiden, zeker voor technische functies, voor meer diversiteit op de werkvloer. Reskilling en upskilling zijn niet voor niets de trendwoorden van tegenwoordig. Samen met de vakbonden, bedrijven, scholen, VDAB en het provinciebestuur maken we daar écht werk van.”  

Marian Willekens, ondervoorzitter ViTalent en secretaris ACVBIE: “Wie in ViTalent een opleiding krijgt, heeft meer troeven in handen voor een job in de farma of biotech. Dat moet onze ambitie zijn met dit opleidingscentrum. Nieuwe medewerkers de juiste basisvaardigheden bijbrengen, maar ook sterk inzetten op levenslang leren voor wie zich wil herscholen of bijscholen. Met de focus op de vorming van technisch talent, zonder specifieke voorkennis of werkervaring.”

Veerle Van der Linden, algemeen directeur ViTalent: “De start van de bouwwerken is een belangrijke mijlpaal, maar ViTalent draait al bijna een jaar op volle toeren. Onze instructeurs geven heel wat opleidingen bij bedrijven en binnenkort starten we met een opleidingsaanbod dat voor iedereen toegankelijk is. Want de nood aan goed opgeleid talent is bijzonder groot. We kijken met ongeduld uit naar begin volgend jaar om in een eigen opleidingscentrum met de nieuwste didactische methodes en de meest geavanceerde machines aan de slag te gaan.”  

Ludwig Caluwé, voorzitter POM Antwerpen en gedeputeerde voor Economie, Logistiek en Innovatie: “Antwerpen is de farmaprovincie bij uitstek waar heel wat gereputeerde bedrijven met talent van eigen bodem nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen en maken om wereldwijd patiënten te helpen. De provincie Antwerpen is dan ook de ideale locatie voor het eerste opleidingscentrum voor farma en biotechnologie in Vlaanderen. We zijn trots dat ViTalent het Wetenschapspark in Niel kiest als uitvalsbasis, wat perfect aansluit bij de vele life sciencesbedrijven die hier actief zijn.”

ViTalent is een gezamenlijk initiatief van essenscia vlaanderen, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, en de vakorganisaties ABVV, ACLVB en ACV, met de financiële steun van het sectorale en paritaire vormingsfonds Co-valent. Om het opleidingsaanbod en de werking van ViTalent optimaal af te stemmen op de noden van de sector wordt intensief samengewerkt met de VDAB en farmabedrijven Janssen Pharmaceutica, MSD, Novartis, Pfizer en Sanofi.

Meer info: www.vitalent.be.