Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

PC 116 Chemie

Het Europese sanctiebeleid tegen Russische oligarchen treft Belgische werknemers hard

Er heerst momenteel een enorme onzekerheid bij de 400 personeelsleden van EuroChem in België, maar ook meer dan 1.000 medewerkers over heel Europa worden zwaar getroffen. Als vakbonden vragen we de garantie op de uitbetaling van de lonen en werkzekerheid voor de EuroChem-medewerkers. Tijdelijke werkloosheid is voor ons niet aan de orde. Na de bijzondere ondernemingsraad van donderdag 17 maart kunnen we alvast concluderen dat de werkgever hetzelfde doel nastreeft.

Europa heeft sancties uitgevaardigd tegen een aantal oligarchen die nauwe banden zouden hebben met het Kremlin. Al hun bezittingen zijn bevroren, financiële transacties zijn verboden en alle banden met derde partijen werden verbroken. 

Concreet betekent dit voor de onderneming EuroChem, in handen van de Russische miljardair Andrey Melnichenko, dat het volledig geïsoleerd wordt. Melnichenko heeft zijn mandaten neergelegd binnen het bedrijf, maar tot op heden is er vanuit Europa nog geen bevestiging gekomen dat de sancties opgeheven kunnen worden. Door de complete isolatie van het bedrijf heerst er momenteel een enorme ongerustheid bij de 400 personeelsleden van EuroChem Antwerpen. De werknemers spreken zich niet uit over de opgelegde sancties in het kader van de Europese politiek om de oorlog in Oekraïne een halt toe te roepen. Ze stellen zich echter wel de vraag waarom ook zij gestraft worden. Op dit moment is er grote onduidelijkheid of de lonen nog betaald zullen worden. De vraag werd overgemaakt aan de FOD Financiën, maar tot op heden kregen de werknemers nog steeds geen antwoord. “De impact op de werknemers is enorm”, zucht Wim Lecomte, werknemersafgevaardigde van EuroChem voor ACV bouw - industrie & energie (ACVBIE). “De basisvoorzieningen kunnen niet meer geleverd worden aan het personeel. Het gaat zelfs zo ver dat de koffieautomaten niet meer bijgevuld worden aangezien dit door een externe firma gebeurt. De hoogtewerkers zijn al weggehaald, onderdelen om herstellingen uit te voeren kunnen niet meer worden aangeleverd en de kuisfirma mag de gebouwen en de sanitaire delen niet meer poetsen.”

De productie is volledig gestopt. Voorlopig kunnen er enkel nog controle-, reinigings- en onderhoudsactiviteiten plaatsvinden. De impact rijkt ook verder dan EuroChem alleen. Alle overeenkomsten met contractoren zijn gestopt. BASF heeft een deel van zijn productie moeten verminderen, waardoor ook daar een 300-tal medewerkers onrechtstreeks een impact ondervindt van de genomen sancties. De scheepsdiensten die normaal voor EuroChem de vrachten aanvoeren, kunnen niet meer uitvaren. De vrachtwagenchauffeurs die dagelijks naar de site komen en die bijna uitsluitend vracht bij EuroChem laden of leveren, worden eveneens geraakt door deze sancties. Een 100-tal medewerkers is zo bijkomend getroffen. 

Dit is niet een louter Antwerps verhaal, want ook andere installaties in Europa zijn getroffen. Zo zal bv. de site in Lifosa (Litouwen), waar een 1000-tal mensen werkt, stilvallen omdat men geen grondstoffen meer kan krijgen. Er is minder tot geen werk meer waardoor ook een 100-tal contractoren direct geraakt wordt. In Duitsland is de verkoopseenheid van EuroChem getroffen, hier gaat het om ongeveer 400 medewerkers.

EuroChem produceert tot 3 miljoen ton aan kunstmeststoffen voor de voedselproductie wereldwijd. De directe impact op deze keten is een vermindering tot 50 % van de opbrengst in de voedselteelt. Dit zal leiden tot een verminderd aanbod van voedsel wereldwijd en onvermijdelijk hogere voedselprijzen.

“De vakbonden vragen aan de overheid de deblokkering van de rekeningen om het mogelijk te maken de lonen uit te betalen en de heropstart van de productie. Wanneer er niet aangetoond kan worden dat de recente wijzigingen in de bedrijfsstructuur de opheffing van de sancties tot gevolg heeft, dan rijst de vraag of EuroChem Antwerpen zelfstandig kan opereren”, zegt ACVBIE-secretaris Marian Willekens. “Concreet vragen we de toelating op federaal niveau om de productie van EuroChem Antwerpen herop te starten, onder het toezicht van de overheid of een externe toezichthouder zodat ook duidelijk blijkt dat er geen geldstromen naar gesanctioneerde personen vloeien. Een heropstart van de productie geeft daarenboven de beste garanties, zowel voor het personeel als voor de voedselvoorzieningen wereldwijd”, aldus Willekens.