Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

PC 200 - Aanvullend PC Bedienden

    Grote IT consultants misbruiken tijdelijke werkloosheid

    ©Shutterstock

    Heel wat werknemers werden de voorbije maanden geconfronteerd met tijdelijke werkloosheid. Ook ICT-bedrijven gebruikten dat stelsel om tijdelijk medewerkers op non-actief te zetten. Nochtans stelt ACV Puls vast dat de terugval van activiteiten bij bedrijven in de ICT-sector veel minder groot is dan bij het gros van de ondernemingen in België.

    Uiteraard valt niet uit te sluiten dat hier en daar in de ICT-sector het stelsel van de tijdelijke werkloosheid kan helpen om het voortbestaan van een onderneming niet in gevaar te brengen. Maar ACV Puls vindt het maatschappelijk onverantwoord dat verschillende ICT-ondernemingen gebruik maken van deze gezondheidscrisis om ICT-consultants die op “de bench zaten”, tussen twee opdrachten bij de klant, ook op tijdelijke werkloosheid te zetten. 

    Op de bench

    De “bench” is onlosmakelijk verbonden met het businessplan van elk consultancy-bedrijf in de ICT-sector. Courant kan vijf tot tien procent van de consultants niet geplaatst worden bij een klant. In die periode wordt hun loon betaald door het consultancy-bedrijf zelf.

    ACV Puls heeft de “bench” altijd gezien als een opportuniteit. Het geeft consultants tijd en ruimte voor vorming en opleiding en hun skills op een competitief niveau houden. In een razendsnel evoluerende sector als de ICT is dat essentieel om ‘mee’ te zijn en blijven. Een degelijk en kwalitatief opleidingsplan voor consultants zou op zijn plaats zijn in elk maatschappelijk verantwoord businessplan in de ICT-consultancy.

    Gemeenschapsgeld

    Hoe je het ook draait of keert, door de “benchers” op tijdelijke werkloosheid te zetten, maken de consultancy-bedrijven onrechtmatig gebruik van gemeenschapsgeld. Zonder gezondheidscrisis zouden die werknemers betaald worden door hun werkgever zonder op dat moment effectief geld op te brengen. Er is geen reden om tijdens de coronacrisis de loonkost te laten betalen door de sociale zekerheid.

    Veel van die bedrijven hebben mooie winsten geboekt en keren hoge dividenden uit aan de aandeelhouders. Ze hebben de reddingsboei van de tijdelijke werkloosheid niet nodig. Het gaat niet om bedrijven die nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden, maar om bedrijven die te allen prijze hun winsten willen maximaliseren.

    Slag in het gezicht

    ACV Puls, de grootste vakorganisatie binnen de ICT-sector, vindt dit onrechtmatig gebruik van  overheidsgeld een slag in het gezicht van alle zelfstandigen en kmo’s die door de coronacrisis met faillissement bedreigd worden en écht nood hebben aan de steunmaatregelen.

    Wij stellen ook vast dat de bedrijven die nu ten onrechte gebruik maken van de sociale zekerheid ook altijd de eerste zijn om loonconstructies uit te werken die de financiering van diezelfde sociale zekerheid ondermijnen.

    ACV Puls rekent erop dat de overheid streng toeziet op de latere uitbetalingen van dividenden van al de bedrijven die nu misbruik maken van onze sociale zekerheid. Indien nodig, moet ze het onrechtmatig toegeëigende gemeenschapsgeld terugvorderen. Daar kan de sociale zekerheid enkel wel bij varen.