Sociaal akkoord voor uitzendsector binnen handbereik

Na een lange onderhandelingsronde op 20 februari 2020, komt een sociaal akkoord voor de uitzendsector binnen handbereik.

Na een lange onderhandelingsronde die duurde tot laat donderdagavond, komt een sociaal akkoord  voor de uitzendsector binnen handbereik. Deze onderhandelingen hebben rechtstreeks impact op 720.000 uitzendkrachten (460.000 uitzendkrachten en 260.000 jobstudenten die werken als uitzendkracht). 

“Voor heel wat arbeidsvoorwaarden, lonen bijvoorbeeld, volgen uitzendkrachten de afspraken die onze onderhandelaars al maakten voor de ondernemingen waar ze tewerkgesteld worden. Maar met deze onderhandelingen kunnen we stappen zetten naar algemene sociale vooruitgang voor alle uitzendkrachten”, stelt ACV onderhandelaar Piet Van den Bergh.

Op 10 maart moeten alle puzzelstukken voor een akkoord samenvallen.

Fietsvergoeding

In opvolging van de aanbeveling in het Interprofessioneel Akkoord (IPA) zouden alle uitzendkrachten recht op een fietsvergoeding.

Voor uitzendkrachten in een sector of bedrijf zonder fietsvergoeding voor de vaste werknemers zou deze vergoeding 0,24 euro bedragen. Tot nu toe hebben uitzendkrachten geen recht op een fietsvergoeding, tenzij ze werken in een sector of onderneming waar ook de vaste werknemers recht hebben op een fietsvergoeding. Aangezien heel wat uitzendkrachten dicht bij huis werken, zou de veralgemening van het recht op een fietsvergoeding een grote vooruitgang zijn.

Dankzij het IPA hadden al 793.000 werknemers meer recht gekregen op een fietsvergoeding, dit aantal zou zo nagenoeg kunnen verdubbelen.

Regeling ziekte

De sociale partners werken ook aan een versoepeling van de regeling bij ziekte. Tot nu toe moeten sommige uitzendkrachten binnen de 24 uur een ziektebriefje bezorgen.

Het opzet van de onderhandelaars  is om dit nu gelijk te schakelen met de rest van de privésector. Uitzendkrachten krijgen dan 48 uur de tijd om een medische attest te bezorgen aan de gebruikende onderneming en het uitzendkantoor. 

Syndicale rechten

De sociale partners onderhandelen ook over een verhoging van de syndicale premie.

Nadat het ACV eerder al het stemrecht bij sociale verkiezingen voor uitzendkrachten binnenhaalde, hopen we binnenkort ook een mooi sociaal akkoord voor de sector te kunnen afsluiten.

 

More Info

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.