Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Onze diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Flexi-jobs ondermijnen sociale zekerheid en zorgen voor precair statuut


Gisteren liet Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert weten dat zijn partij een wetsvoorstel zal indienen om het systeem van flexi-jobs uit te breiden naar werkzoekenden. Bovendien wil hij het ook in de bouwsector introduceren. Dat is onaanvaardbaar voor ACVBIE!

Op dit moment komen enkel werknemers die 4/5de werken of gepensioneerden in aanmerking voor een flexi-job. “Het voorwendsel van opleiding via flexi-jobs is van de pot gerukt! Er bestaan reeds voldoende mogelijkheden om opleiding en werk te combineren zoals de individuele beroepsopleiding (IBO)”, zegt ACVBIE-voorzitter Patrick Vandenberghe.

De Belgische arbeidsmarkt kent al verschillende vormen van flexibiliteit zoals bv. overuren en interimarbeid. In de praktijk komen er geen jobs bij, maar worden ze naar nepstatuten geduwd. Dit kadert ook in de kritiek die het Rekenhof in het voorjaar al uitte op de flexi-jobs. “Door flexi-jobs loopt de sociale zekerheid heel wat inkomsten mis. Om dit gebrek aan financiering te compenseren, zullen de partijen die voorstander zijn van het systeem pleiten voor extra besparingen op pensioenen, gezondheidszorg en werkloosheidsuitkeringen”, gaat Patrick Vandenberghe verder.

Momenteel kunnen flexi-jobs in de horeca. Open Vld legt nu ook een uitbreiding naar de bouwsector, en op termijn naar de hele privésector, op tafel. “Een uitbreiding naar de bouwsector is uitgesloten! Er is niet alleen te veel vakkennis nodig, maar ook op vlak van veiligheid op de werkvloer is het onmogelijk om met dergelijke precaire tewerkstelling te werken. De bouwsector kreunt al jaren onder sociale dumping en uitbuiting van werknemers. Dat de politiek zich maar eens over deze schrijnende problematiek buigt”, aldus Patrick Vandenberghe.

ACVBIE is sterk gekant tegen de uitbreiding van het systeem van flexi-jobs en zal onmiddellijk actie ondernemen als dit in de bouwsector wordt toegepast!

» Download hier het persbericht (pdf).

Geniet van tal van voordelen met de ACVBE-CSCBIE app
Exclusieve kortingen en voordelen voor leden ACVBIE
Korting bij de clubs Vayamundo
Je centrale op sociale netwerken

Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy  privacybeleid.