Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

‘Tot voor kort 20 aanwervingen per week’

Jeroen Pollet

Vorige maand maakte Daikin Europe bekend dat het de contracten van de 600 tijdelijke krachten uit de Oostendse vestiging niet verlengt. Dat nieuws kwam als een verrassing: de producent van warmtepompen en airco’s was tot voor kort nog hard op zoek naar nieuwe werkkrachten. ‘Daikin ging werven tot in Oost-Europa. De overgrote meerderheid van die mensen staat binnenkort op straat’, zegt Daikinwerknemer en ACV-METEA-afgevaardigde Martin Deleersnijder.

‘Tot de zomer kwamen hier per week zo’n 20-tal nieuwe werknemers binnen’, vult zijn collega Charlene Seru aan. ‘Elk toestel dat we hier produceerden, was al verkocht, beweerde men.’

Te positieve groeiverwachtingen

Levi Rombout, eveneens arbeider bij Daikin en delegee, legt uit: ‘De omzetdoelstelling voor de periode 2020-2025 behaalden we vorig jaar al. Daikin heeft dat objectief in maart ll. bijna verdubbeld. Alleen blijkt nu dat de massale omslag naar warmtepompen uitblijft.’

Vraag naar warmtepompen gedaald

‘Het is een samenloop van omstandigheden’, gaat Martin verder. ‘In enkele landen viel de ondersteuning voor warmtepompen weg en bv. Duitsland voerde premies voor gasketels in. De gasprijzen zijn sterker gezakt dan gedacht en we merken dat het – door de duurdere leningen – iets minder begint te lopen in de bouwsector. Door al die factoren samen ligt de vraag naar warmtepompen lager dan ingeschat.’

Stijgende stock

‘Op de ondernemingsraden van april/mei merkten we op dat de stocks stegen’, vertelt werknemersafgevaardigde Lindsey Delodder. ‘Net voor het verlof werden de interims bedankt en kregen we het signaal dat er na het verlof overleg zou zijn. Daarop kregen we het nieuws dat de tijdelijken geen verlenging zouden krijgen.’

Arbeidsmigranten

In de Visie van 14 september ll. waarschuwde ACV West-Vlaanderen voor valkuilen bij het werkgeversidee om Mexicaanse en Indische werknemers te rekruteren. Bij Daikin wordt dat concreet. Charlene: ‘Veel van die tijdelijken zijn mensen uit Oost-Europa die men naar hier gehaald heeft met het uitzicht op een vast contract eens ze de taal goed beheersten. Dat zijn vaak jonge gezinnen, waarvan beide ouders hier werken. Nu staan die – behalve twee ervan die een vast contract hebben – op straat. Ze hebben hier een huurwoning, ze hebben meestal onvoldoende dagen gewerkt om een uitkering te krijgen, ze hebben vaak geen auto om bv. verderop te gaan werken. Die mensen voelen zich – terecht – bedrogen.’ 

Vooruitzichten

De vaste werknemers kunnen blijven, zij het met periodes van tijdelijke werkloosheid. ‘Dat is – behalve in de coronaperiode – nog nooit gebeurd bij Daikin. We hebben met ACV METEA wel een hogere toeslag kunnen onderhandelen bovenop de uitkering. Volgens de werkgever zou de situatie nog ongeveer een jaar kunnen aanhouden’, aldus Levi.

(Foto: Werknemers en ACV METEA-afgevaardigden (vlnr.) Martin Deleersnijder, Lindsey Delodder, Levi Rombout en Charlene Seru: ‘Men haalde buitenlandse werknemers naar hier, nu staan die bijna allemaal op straat.’ )


Je verbond op sociale netwerken