Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Jobstudenten vissen achter het net

Jeroen Pollet

Op het Nelson Mandelaplein in Kortrijk kon je een tweetal weken geleden eendjes vissen bij Jong ACV. Bij elk eendje hoorde een verhaal van een jobstudent. Op die manier wilden de ACV-jongeren studenten bewustmaken van het feit dat studentenlonen discriminerend zijn. ‘Het lijkt een leuk extraatje, maar eigenlijk vis je als jobstudent vaak achter het net’, zegt Nicky Howie van Jong ACV West-Vlaanderen.

‘Wat gaan werken als student is een goed idee. Je doet ervaring op en je verdient er wat aan. Heel wat jobstudenten denken echter dat ze beter af zijn dan gewone werknemers. Als jobstudent betaal je namelijk zogezegd geen belastingen’, gaat Nicky verder. ‘Daar klopt niets van. Jobstudenten zijn slechter af door hun statuut.’

Geen sociale zekerheid

Doordat je als jobstudent geen volwaardige sociale zekerheidsbijdrage op je loon betaalt, bouw je geen sociale rechten op. ‘Uiteraard begrijpen we dat studenten niet wakker liggen van hun pensioenopbouw of rechten op een werkloosheidsuitkering bij ontslag, maar ze lopen ook vakantiegeld mis. Samen met de werkbonus zorgt dat ervoor dat je als gewone werknemer meer overhoudt dan als jobstudent, ondanks de veel lagere sociale zekerheidsbijdrage’, zegt Nicky.

‘Het klopt niet dat je als jobstudent beter af bent dan een gewone werknemer.’
Nicky Howie, Jong ACV West-Vlaanderen.

 

Geen job- of werkbonus

De laatste jaren zijn heel maatregelen ingevoerd om de koopkracht van werknemers met een laag loon te versterken. Nicky: ‘Jobstudenten zitten meestal niet in de hogere looncategorieën. Door hun statuut hebben zij echter geen recht op een werk- of jobbonus. Opnieuw zijn gewone werknemers dus beter af.’

Geen echt minimumloon

Studenten verdienen in de meeste gevallen minder dan het Belgische minimumloon. ‘Dit komt door het systeem van jeugd- en studentenlonen’, zegt Nicky. ‘Dat zorgt ervoor dat je als jobstudent afhankelijk van je leeftijd slechts een percentage van het minimumloon in de sector krijgt. In de horeca is het minimumloon bv. 14,1 euro per uur. Voor een jobstudent van 16 jaar is dat slechts 11,3 euro. Dat is discriminatie.’

Studentenwerk is ook werk

Om die redenen vissen jobstudenten volgens Jong ACV achter het net. ‘Studentenwerk is ook werk. Als Jong ACV eisen wij dat deze discriminatie van studenten stopt en dat jobstudenten een volwaardig loon krijgen’, besluit Nicky.

Informatie over campagnes en wetgeving: www.jongacv.be.
Vragen over studentenwerk: gratis infolijn www.chatmetisa.be.

(Foto: Met de o.a. een bewustmakingsactie in Kortrijk zet Jong ACV haar eis om de discriminatie van studenten te stoppen kracht bij.)
Je verbond op sociale netwerken