Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

‘Dag en nacht paraat voor de collega’s’

Jeroen Pollet

Oogstmachinebouwer CNH Industrial in Zedelgem is met bijna 3.000 werknemers de grootste industriële werkgever van West-Vlaanderen. Veel werknemers, dat betekent ook veel vragen en zorgen voor de werknemersafgevaardigden. ‘We willen dat alle werknemers zich hier goed voelen, dat is de basis van onze werking’, vertelt ACV-hoofdafgevaardigde Geert Blieck.

We spraken Geert samen met ACV-adjunct-hoofdafgevaardigde Jorgé Oorlynck en ACV-fractieleider in het veiligheidscomité Olivier Vanderrasieren: ‘Opkomen voor anderen, dat zit bij al onze militanten in het bloed’.

Inflatie voelbaar
De aanhoudende prijsstijgingen zijn ook hier een belangrijk gespreksonderwerp. Geert: ‘In onze sector is er slechts één loonindexering per jaar, dus we lopen sowieso achterop. Veel collega’s zitten met zware leningen, we houden ons hart vast voor de afrekeningen van gas en elektriciteit. We proberen via onderhandelingen de pil te verzachten. Zo kunnen we dit jaar weer rekenen op een mooie bonus (cao 90). En drie jaar geleden hebben we een toekomstpact onderhandeld, waardoor we binnenkort een hypermodern nieuw type maaidorser mogen bouwen. Dat biedt werkzekerheid.’

Helpen waar het kan
De ACV’ers proberen te helpen waar ze kunnen. ‘We krijgen echt alle soorten vragen binnen, gaande van tijdskrediet over pensioenen tot belastingen, premies, problemen met de RVA, … We helpen waar we kunnen. We hanteren wel één gouden regel: alles wat we zeggen moet 100% correct en volledig zijn. Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat onze informatie klopt’, gaat Jorge verder.

‘Alles wat we zeggen, moet 100% correct zijn: onze informatie klopt.’
Jorgé Oorlynck, ACV-adjunct-hoofdafgevaardigde bij CNH Industrial Zedelgem.

Klein bedrijfje
De militantenwerking van ACV METEA binnen CNH Industrial lijkt wat op een klein bedrijf binnen de fabriek. Geert: ‘We hebben een 40-tal militanten die verspreid over alle afdelingen werken. Dat zijn onze antennes. Met z’n zevenen leiden we de werking in goede banen en blijven we inzetten op kwalitatieve militanten. Naast de persoonlijke hulp die we de collega’s bieden, is er nog onze hoofdtaak als werknemersafgevaardigde, namelijk onderhandelen in de verschillende overlegorganen. We zijn dus eigenlijk praktisch dag en nacht beschikbaar. We werken keihard om onze achterban tevreden te houden.’

Samen met de bedienden
En dat lukt, want ondertussen telt ACV METEA er meer dan 1.000 leden bij de arbeiders. ‘Dat is bijna de helft van alle arbeiders. Die bevestiging van ons goede werk doet deugd! Vanaf januari breiden we trouwens nog wat uit, want dan vormen we één groep samen met de bedienden. Werk genoeg op de plank, we blijven in elk geval ons beste beentje voorzetten’, besluit Olivier.

Je verbond op sociale netwerken

Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy  privacybeleid.