Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Onze diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Goede sociale bescherming, ook in de zomer

Regelmatig neemt de KMO-werking van het ACV initiatieven om werknemers van kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s) te informeren. Op woensdagmorgen 15 juni stonden enkele ACV-vrijwilligers klaar om de mensen die de Stoomtuigstraat in Gits inreden, een pakket te geven. In dat pakket zat onder meer een kleine tube zonnecrème, factor 13,07%, als symbool voor de bescherming die elke werknemer geniet dankzij de sociale zekerheid.

Uiteraard was er ook informatie over de vakantierechten en -plichten in het pakket te vinden. ‘In KMO’s zijn er geen verplichte sociale verkiezingen, dus zijn er ook minder vaak werknemersafgevaardigden op de werkvloer’, vertelt Mele Walters van het ACV. ‘Via dit soort initiatieven willen we - naast de digitale communicatie - de KMO-werknemers gericht informeren en sensibiliseren.’ 

Factor 13,07%

Een speciaal gadget dit jaar was de zonnecrème. Mele: ‘Uiteraard is de reële beschermingsfactor van de zonnecrème die we uitdeelden veel hoger, maar de 13,07% is symbolisch gekozen. Dat is de bijdrage die elke werknemer op zijn brutowedde betaalt voor de sociale zekerheid. Arbeiders krijgen hun jaarlijks vakantiegeld, in tegenstelling tot bedienden, niet van hun werkgever, maar van de vakantiekas, van de sociale zekerheid dus. Vandaar dat zij 13,07% op 108% voor hun brutoloon bijdragen (in plaats van op 100% zoals bedienden ~nvdr).’

 

Sociale bescherming

‘Bescherming, niet alleen tegen zonnebrand, hebben we wel vaker nodig in het leven. Vakantie is een recht voor elke werknemer, wat ook niet altijd zo geweest is. Laat staan dat je er nog eens vakantiegeld voor krijgt. Dat was vroeger verre van evident. Maar vakantiegeld is nu deel van onze sociale zekerheid, die ervoor zorgt dat je als werknemer beschermd bent in geval van tegenslag (ziekte, arbeidsongeval, invaliditeit, werkloosheid). Of je krijgt een duwtje in de rug als dat welkom is (vakantie, pensioen, kindergeld, tijdskrediet)’, besluit Mele.

Meer info/ACV-vakantieboekje online: www.hetacv.be/vakantie 
Je verbond op sociale netwerken

Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy  privacybeleid.