Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Onze diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

‘Niet evident om het juiste systeem te kiezen’

Jeroen Pollet

Dat er een nood is aan systemen om de combinatie werk-gezin of de eindeloopbaan haalbaar te houden, blijkt duidelijk aan de vele vragen die de dienst loopbaanadvies van ACV West-Vlaanderen te verwerken krijgt. ‘We krijgen momenteel heel veel vragen’, vertelt Jozefien Ponseele van ACV West-Vlaanderen, ‘het is ook niet altijd eenvoudig om te weten wat het beste systeem is in bepaalde situaties.’

‘Wij bekijken samen met de vraagsteller de situatie en bespreken de verschillende mogelijkheden, met alle voorwaarden en voor- en nadelen. Er zijn namelijk veel verschillende systemen om de arbeidstijd te verminderen. We helpen ook bij de administratieve kant’, gaat Jozefien verder.

 

Medische bijstand in plaats van landingsbaan

Jozefien: ‘Zo was er Karel (58) die ons mailde met de vraag of een landingsbaan voor hem een optie was. Hij wilde dat zo snel mogelijk en desnoods zonder vergoeding. Na telefonisch contact bleek dat hij eigenlijk minder wilde werken, omdat zijn dochter een zware kankerbehandeling moest ondergaan en hij tijd wou vrijmaken om haar en zijn kleinkind te ondersteunen. Toen hebben we thematisch verlof medische bijstand geadviseerd: dat kan quasi onmiddellijk ingaan en voorziet in een inkomenscompensatie. Het loont dus om de vraag achter de infovraag te bekijken.’

 

Ouderschapsverlof voor papa

‘Ook Els (32) contacteerde ons. Ze had een babydochtertje en kreeg te horen dat de crèche de activiteiten zou stopzetten. Voor de nieuwe opvangplaats moest ze twee maanden langer wachten en dat wou ze overbruggen met ouderschapsverlof. Helaas bleek dat ze er geen recht op had, omdat ze nog niet lang genoeg in dienst bij haar werkgever was. De vader voldeed wel aan de voorwaarden en die zal nu twee maanden voor de opvang zorgen. Eind goed, al goed, dus’, besluit Jozefien.

 

Meer info of vragen?


(Foto: ACV-loopbaanadviseur Jozefien Ponseele: ‘Het loont om de vraag achter de infovraag te bekijken.)
Je verbond op sociale netwerken

Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy  privacybeleid.