Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Kost het klimaat West-Vlaamse jobs?

James Arthur

Bij klimaatverandering denken we vaak aan gevolgen op lange termijn zoals grote overstromingen door de stijgende zeespiegel. Ook de waterbom van vorige zomer ligt nog vers in het geheugen. Maar het veranderende klimaat zet nu al druk op tewerkstelling in sommige sectoren. Daarom vraagt het ACV om die bedreiging in kaart te brengen en de krachten te bundelen.

De zomers van 2018 t.e.m. 2020 waren droog. De zomer van 2021 was nat. Een probleem dat zich duidelijk liet voelen in de groenteteelt. Voor de diepvriesgroentesector bleek dit een uitdaging.

Kortere seizoenen, mindere kwaliteit

Sam Priem werkt al zeventien jaar bij Ardo (Ardooie). Hij zag doorheen de jaren een impact op de productie. ‘Vorig jaar waren de erwten te hard en was het bonenseizoen twee weken korter. Doordat het te nat was, hebben de landbouwers een deel van de oogst moeten laten rotten op het veld. En ook de zomers ervoor waren de oogsten vaak kleiner. Vroeger was de aanvoer veel regelmatiger.’

Weekendploeg afgebouwd

‘We merken dat er minder werknemers aanwezig zijn. Onlangs is een deel van de weekendploeg afgebouwd. Dat heeft te maken met de arbeidsmarktkrapte en coronacrisis, maar als er minder aanvoer is, is er ook minder productie en dus minder werk. Ardo is lokaal verankerd en zie ik niet snel delokaliseren. Het bedrijf zet trouwens hard in op de begeleiding van zijn leveranciers en legde o.a. een irrigatienetwerk en waterspaarbekken aan. Dat een deel van de teelten en dus de jobs op termijn verhuist, zou mij echter niet verwonderen’, besluit Sam.

Diepvries van Europa?

De evolutie baart het ACV zorgen. ‘West-Vlaanderen noemen we soms de diepvries van Europa, omdat de diepvriesgroentesector verantwoordelijk is voor heel wat jobs in onze provincie. Het klimaatprobleem wordt vaak gezien als een landbouwprobleem, maar de sociaaleconomische impact ervan gaat veel breder. Daarom willen we dit probleem op alle beleidsniveaus aankaarten en de krachten bundelen om dit samen met de andere sociale partners aan te pakken’, vertelt Dieter Devos, secretaris van ACV Voeding en Diensten.

Waterplan

ACV West-Vlaanderen klopte o.a. al aan bij Minister van Werk en Landbouw Hilde Crevits en bracht dit ook op het provinciaal socio-economisch overleg. Daarnaast was er een gesprek met de Gedeputeerde voor Landbouw. ‘West-Vlaanderen is al jaren bezig met het waterprobleem. Vroeger ging het vooral over waterbeheersing, ondertussen is het geweer van schouder gewisseld. Met de opmaak van een heus waterplan zijn er stappen in de goede richting gezet’, zegt provinciaal ACV-voorzitter Wim David.

Sociaaleconomisch klimaatplan

Het ACV West-Vlaanderen vraagt dat de provinciale ontwikkelingsmaatschappij (POM) de bedreiging van het klimaat op onze economie in kaart brengt. Wim David: ‘Toen de harde Brexit dreigde, heeft de POM duidelijke berekeningen gemaakt over wat de impact op onze economie kon zijn. Dit leidde tot een stevig plan om ervoor te zorgen dat geen West-Vlaamse jobs verloren gingen. Wij vragen eenzelfde aanpak voor dit probleem, een sociaaleconomisch klimaatplan.’

Je verbond op sociale netwerken