‘Nieuwe technologie? Betrek werknemers zo vroeg mogelijk!’

Jeroen Pollet

Op 4 november vond in Kortrijk het West4Work-arbeidsmarktcongres plaats. Het uitgebreid programma onder de noemer ‘Technologie creëert kansen voor elk talent’, ging in op de vraag over hoe we technologie kunnen inzetten om meer mensen aan het werk te helpen en mensen beter te ondersteunen.

Één sessie zoomde in op de betrokkenheid van werknemers bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën. ‘De overgang naar de zogenaamde Industrie 4.0 is telkens de uitkomst van specifieke technologie waar operatoren mee moeten werken, maar de rol van de operator verandert niet vanzelf’, stak Yennef Vereycken, socioloog bij HIVA-KU Leuven, van wal.

Appèl aan werkgevers

Uit alle studies blijkt dat hoe vroeger in het proces naar die hoogtechnologische werkomgeving je de werknemers betrekt, hoe groter de kans op slagen is. ‘Toch gebeurt dit slechts in een minderheid van de gevallen’, ging Yennef verder. Een duidelijk appèl aan de werkgevers, maar ook aan de vakbonden: ‘Die zijn sterk op vlak van bv. loon- en arbeidsvoorwaarden, maar bij innovatieve technologie is het vaak zoeken.’

Doel van de technologie

Tom Vrijens van ACV METEA beaamde: ‘Daarom hield ACV METEA in 2019 een congres over Industrie 4.0. Discussie over vernieuwing was er altijd, maar er is een evolutie: honderd jaar geleden gingen de luddieten machines saboteren, vandaag is de houding opener. Belangrijk is het doel: dient de technologie enkel om kosten te besparen of is het de bedoeling om de werknemers beter te ondersteunen? Als ACV METEA vragen we om nauw betrokken te worden bij die invoering van nieuwe technologie. Om dat te kunnen afdwingen zou het goed zijn dat er een nieuwe cao of wet komt.’

Constant bijscholen

Decospan uit Menen bouwde in 2017 een nieuwe hoogtechnologische site. CEO Pieterjan Desmet: ‘Wij maken houtoplossingen op maat, dat is zwaar werk. Het was uit noodzaak dat we omschakelden. Het principe is: enkel wat niet met technologie kan, doet de mens. Bij de verandering kreeg iedereen de kans om zich om te scholen. Sommigen maakten een andere keuze, maar wie bleef is blij met de verandering. Bij de nieuwe site die we nu aan het bouwen zijn, komt een opleidingscentrum: de evolutie gaat zo snel dat iedereen constant moet bijscholen. Onze lessen zijn: neem de angst voor verandering weg en investeer in levenslang leren.’

Deze en andere sessies kan je herbekijken via www.west4work2021.be.

Foto: Vlnr.: Tom Vrijens (ACV-CSC METEA), Yennef Vereycken (HIVA-KU Leuven) en Pieterjan Desmet (CEO Decospan)

Personalization