Beste cijfers, toch amper loonmarge?

Jeroen Pollet

Vorige week bracht een delegatie van het West-Vlaamse ACV een bezoek aan CD&V-voorzitter Joachim Coens. De vakbond wil met deze en volgende acties blijvend protesteren tegen de loonnormwet. ‘De wet is oneerlijk en contraproductief’, klinkt het.

Sinds 1996 voorziet de loonnormwet dat we onze lonen vergelijken met deze in de buurlanden. In 2017 werd die wet verstrengd. Volgens het ACV is de vergelijking met de buurlanden niet correct.

Cijferkampioen zonder beloning

West-Vlaams ACV-voorzitter Wim David: ‘De marge voor de laatste onderhandelingen bedroeg 0,4% terwijl het in tal van sectoren heel goed gegaan is. We hebben in onze provincie de laagste werkloosheid, een recordaantal vacatures, gemiddeld de laagste lonen van Vlaanderen, en toch zouden de lonen amper 0,4% kunnen stijgen. Bedrijven die hun werknemers willen belonen, moeten daardoor op zoek naar alternatieve verloning. Waar zit de logica?’

Foute thermometer

De vakbond hekelt dat het feit dat Belgen harder werken niet meegerekend wordt. ‘Sinds 1996 lopen de lonen al 12% achter op de productiviteitsgroei’, zegt Wim David. Daarnaast houdt de wet geen rekening met de loonsubsidies die bedrijven ontvangen en met de taxshift van de vorige regering. ‘Samengeteld voor het jaar 2019 gaat dat over 11,2 miljard euro loonkostvermindering.’ Na de berekening wordt ook nog eens 0,5% veiligheidsmarge in mindering gebracht. Ook dat zet kwaad bloed.

Vrije onderhandelingen

Het ACV wil vrij onderhandelen. ‘Daarom moet de loonnormwet herzien worden. We willen een eerlijke discussie over de vergelijking van onze lonen. We willen een indicatieve loonnorm in plaats van een maximum: als bedrijven het goed doen, moeten ze kunnen delen met de werknemers. De actie bij Joachim Coens was een startpunt. In de komende maanden gaan we bij ieder democratisch parlementslid in West-Vlaanderen langs met onze bezorgdheden over deze wet. We blijven actie voeren tot deze slechte wet weg is’, aldus Wim David.

Meer info: www.hetacv.be/loonnormwet

Foto: Fietsen tegen wind, bergop, op kasseien t.o.v. een speed pedelec. Zo symboliseerde ACV West-Vlaanderen de loononderhandelingen met de huidige wet.


Personalization