De luie West-Vlaming?

Tom Lingier

Afgelopen zomer hoorden we van de kusthoreca regelmatig smeekbedes om jobstudenten en andere werkkrachten. Ook Plopsaland ondervond problemen om voldoende personeel te vinden en wees zwartwerk in de horeca aan als oorzaak. Zijn we dan niet meer de harde werkers?

“Plopsa moet al verschillende jaren een grote zoektocht organiseren om voldoende jobstudenten te vinden”, vertelt Daniel Poppe van ACV Voeding en Diensten. “het pretpark heeft veel jobstudenten nodig en kampt met de ligging: vanuit de zee komen geen jobstudenten. Maar het probleem ligt dieper, want het gebeurt dat mensen op de dag zelf soms telefoon krijgen dat ze toch niet moeten werken, of te horen krijgen dat ze langer moeten werken met alle gevolgen van dien.”

Lager loon

Plopsaland schermt daarnaast met het argument zwartwerk. Daniel: “ik steek er mijn hand niet voor in het vuur dat er geen zwartwerk meer is in de horeca, maar het is zeker veel minder dan tien jaar geleden. Iemand die aan 18 jaar als pretparkmedewerker werkt, verdient minimum 8,34 euro/u. In de horeca is dat 4 euro/u meer. Vroeger hadden we vaak discussies met Plopsa over inschaling in het juiste barema (horeca of toeristische attracties).”

Kusthoreca: corona-effect?

Want ook de horeca aan de kust had moeite om personeel te vinden. “Niet alleen aan de kust”, zegt Daniel, “ook elders, en zelfs in industriële sectoren, hoor je die verhalen. Dat de horeca nu meer moeite heeft om werknemers te vinden, heeft deels te maken met het feit dat de sector lange tijd gesloten was. Mensen hebben van andere sectoren geproefd.”

Grote druk op vast personeel

“Ik ga zeker niet alle werkgevers over dezelfde kam scheren, maar de horeca heeft dit voor een stuk zelf in de hand gewerkt. Daar zijn nu veel meer mensen met een flexibel contract actief dan vroeger. Dat betekent dat de vaste personeelsleden telkens opnieuw nieuwe mensen moeten opleiden en alle gaatjes opvullen als iemand dan plots niet meer komt. Dat zorgt voor veel druk op die groep en dan is de keuze voor een andere sector natuurlijk sneller gemaakt.”, besluit Daniel. West-Vlamingen blijven dus harde werkers… Oef!

Personalization