22.000 studenten zonder inkomen

Shutterstock

Het corona-virus maakt heel wat slachtoffers. Velen blijven onder de radar. Voor studenten zijn er niet alleen problemen op studiegebied of mentaal vlak, maar ook heel wat studenten ondervinden financiële problemen door het virus. In Vlaanderen waren in 2020 ca 100.000 studenten minder die hun vakantiejob konden uitvoeren. Voor velen is deze vakantiejob een extraatje om die nieuwste smartphone te kunnen betalen, te kunnen sparen of wat extra zakgeld, maar voor een groeiend deel van de studentenbevolking is de vakantiejob meer en meer nodig om te overleven.

 

Uit een enquête van JONG ACV Oost-Vlaanderen bleek dat bijna een kwart van de ondervraagden het loon van hun vakantiejob gebruiken om hun studies en/of hun huisvesting te betalen. Zij zijn meestal tewerkgesteld in de sectoren die het hardst getroffen zijn door de crisis, zoals bijvoorbeeld de horeca. Ook bij JONG ACV West-Vlaanderen komen er verhalen binnen van jongeren die hun studies hebben moeten stopzetten door financiële problemen.

Problemen met huisvesting en stage

Emily (22) getuigt: ‘als student psychologie betaal ik mijn studies zelf. Ik werk daarvoor twee tot drie avonden in de week in de horeca en de zondagmorgen in een bakkerij. Door het wegvallen van de horeca val ik terug op een zeer beperkt inkomen, juist genoeg om mijn studies nog te betalen. Mijn kot kan ik er niet meer van betalen. In de zomer zijn mijn vriend en ik dan maar ingetrokken bij zijn ouders. Een situatie die niet lang haalbaar is. Gelukkig waren mijn punten op de januari examens nog goed maar in het tweede semester moet ik een stage doen waarvoor ik eigenlijk vervoer nodig heb, wat ik nu niet kan betalen.’

Drie weken loon kwijt

Ook Ismael (17) heeft het niet makkelijk: ‘mijn familie heeft het niet breed. Naast mijn studies kantoor in het vijfde middelbaar werkte ik nog bij in de kapperszaak van mijn oom. Hij heeft vier maanden de deuren moeten sluiten. Ik heb gelukkig een jobje gevonden bij een afhaaldienst, maar mijn inkomen van de laatste drie weken is daar gegaan naar het herstellen van mijn fiets nadat ik ben aangereden tijdens een bestelling.’

JONG ACV wil betere bescherming

Tom Lingier (JONG ACV West-Vlaanderen) reageert: ‘het jobstudentenstatuut voorziet maar een zeer beperkte sociale bescherming. Wij ijveren hard om deze te verbeteren en zetten daarvoor ook een campagne op. Wij hebben enkele voorstellen van oplossingen, maar willen zeker ook naar de studenten zelf luisteren wat zij als een goede oplossing zien.’

Gratis hulp voor studenten

Studenten met vragen over hun job kunnen bij het ACV terecht: ‘voor studenten hebben wij het gratis lidmaatschap: Enter. We organiseren ook enkele webinars waar we de volledige jobstudentenwetgeving uitleggen. Zeker ook interessant voor de ouders van jobstudenten zodat ze weten waar ze aan toe zijn’, vertelt Jeroen Dejaegere (ACV West-Vlaanderen).

ISA: infolijn studentenarbeid

Het ACV heeft ook ISA, de Infolijn Studentenarbeid. ‘Studenten (of hun ouders) met vragen kunnen via e-mail, telefoon of via chat gratis op infolijn terecht’, vult Willem Lust (ACV West-Vlaanderen) aan.

Webinar jobstudenten: 22/04 om 19.30u.Meer infoinschrijven
 
Voor vragen over je studentenjob: contacteer ISA via www.chatmetisa.be of 022443500

Personalization