ACV helpt jobstudenten

Op 29 juni startte JONG ACV West-Vlaanderen zijn zomerseizoen met een uitdeelactie in Oostende. JONG ACV wil de studenten informeren over hun rechten, maar ook de aandacht werpen op hun veiligheid. ‘We merken dat heel wat jobstudenten niet over alle preventiemogelijkheden beschikken en dit is zeker in deze tijden geen overbodige luxe’, zegt Tom Lingier van JONG ACV West-Vlaanderen.

Het wordt een atypische zomer voor jobstudenten. De coronacrisis heeft de normale arbeidsmarkt dooreengeschud en ook voor jobstudenten is de situatie heel onduidelijk. Heel wat studenten hebben al wat moeilijke weken achter de rug, met preteaching en het gemis van sociaal contact. Sommige jongeren sprongen toen al in bij hun lokale supermarkt of in de zorgsector.

Onduidelijkheden en problemen

Willem Lust (JONG ACV West-Vlaanderen): ‘Het is niet duidelijk of jongeren uit het middelbaar wel mochten werken tijdens de uren dat ze normaal op school moeten zijn. Normaal mag dit uiteraard niet, maar hoe omschrijft men nu de normale schooluren tijdens de coronacrisis? Ze zaten namelijk niet op school, maar waren thuis en hadden online les of taken. Dat zou wettelijk duidelijker moeten zijn. Daarnaast was het ook opvallend dat het veiligheidsmateriaal pas in laatste instantie bij de jobstudenten terechtkwam.’

Vakantiejob minder evident

Ook de studenten hoger onderwijs hebben verwarrende maanden achter de rug. De examens lopen nu door tot 10 juli en de herexamens zijn verplaatst en meer in de tijd verspreid. Dit heeft ook gevolgen voor het vinden van een studentenjob. Tom Lingier: ‘Het vinden van een studentenjob is moeilijker deze zomer. Niet alle horecazaken of andere bedrijven kunnen evenveel jobstudenten aannemen. Aan de andere kant zien we ook werkgevers die hun vast personeel op tijdelijke werkloosheid plaatsen en jobstudenten en flexi-jobbers in de plaats nemen. Dit kan natuurlijk niet, dit is misbruik van het systeem van tijdelijke werkloosheid.’

Vragen? Chat met ISA!

Jobstudenten zitten dus met heel wat vragen. Op het moment dat ze aan het werk zijn, kunnen er nog praktische vragen bijkomen. Voor al deze vragen kan men terecht bij de Infolijn StudentenArbeid van het ACV (ISA).
Contacteer de Infolijn StudentenArbeid (ISA) via www.chatmetisa.be of 02 244 35 00. 

Personalization