Fietslease is paradepaardje

De Langemarkse vestiging van de zuivelgroep Milcobel herbergt verschillende afdelingen van de coöperatieve. Bij de start van de procedure voor de sociale verkiezingen wilde het bedrijf voor het eerst aparte verkiezingen voor de roomijsafdeling (Ysco) organiseren. De ACV-werknemersafvaardiging wilde geen opdeling, waardoor het geschil voor de Ieperse arbeidsrechtbank kwam. Die deed uitspraak op 7 februari ll. en gaf het ACV gelijk.
 

Tevreden met het vonnis?
‘Uiteraard, we kregen over de hele lijn gelijk! We voelden ons heel erg gesteund door de collega’s uit verschillende afdelingen. Dit is belangrijk voor ons, omdat we willen dat iedereen op de site op gelijke voet behandeld kan worden. Waarom zou je een chauffeur anders benaderen dan een inpakker of kaasmaker? Die verscheidenheid maakt ons net rijker en sterker.’

Dus klaar voor de sociale verkiezingen. Wat konden jullie via overleg realiseren de voorbije periode?
‘Wat ons betreft, is het fietsleaseplan het paradepaardje. Samen met de directie hebben we dit tot in de kleinste details kunnen uitwerken. Het gevolg is dat dit voor velen een unieke gelegenheid was om een elektrische fiets of zelfs gedroomde koersfiets aan te schaffen. Twee keer per jaar kunnen mensen intekenen. Zo zijn we erin geslaagd om meer mensen op de fiets te krijgen, beter voor de mobiliteit, voor het milieu en ook voor de gezondheid. Daarnaast waren we ook het eerste bedrijf in onze sector dat ingetekend heeft op de verhoogde sectorale tweede pijler. Hierdoor krijgen alle werknemers van Milcobel een hoger aanvullend pensioen. Geen slogans en oneliners bij ons, maar sterk syndicaal werk om iedereen mee vooruit te krijgen.’

Wat zijn jullie volgende prioriteiten?
‘De combinatie arbeid-gezin, werkbaar werk en langer werken. Daarom willen we graag voor iedereen het recht op 4/5, met één dag per week thuis, invoeren. Vroeger was er ook veel zwaar en fysiek belastend werk (nu minder door automatisering), maar oudere collega’s dragen dat verleden met zich mee. Ze zijn nu 50+ en dragen de fysieke lasten aan rug, nek, schouders,…  Hoe kunnen we deze mensen aan de slag houden? Dat wordt een uitdaging!’

Motivatie om verder te gaan dus?
‘Zeker met dit ACV-team dat gelooft in mensen, in rechtvaardigheid, in kansen geven en dus goede loons- en arbeidsvoorwaarden. Met de goeie ondersteuning van de ACV-beroepskrachten hebben we nog een bijkomende troef in handen. We staan niet alleen!’

Gebruik je stem, maak het verschil!
www.wordacvkandidaat.be
 

Personalization