Laat je creativiteit de vrije loop en maak een filmpje over de sociale zekerheid. Zet ons huidige systeem in een positief daglicht of werp een vette knipoog.

Wij bieden je de nodige ondersteuning om zelf aan de slag te gaan en je maakt kans op een leuke prijzenpot.

Hoe je filmpje in elkaar zit, maakt niet zoveel uit. Leuke formats die je kan gebruiken zijn ‘Wat Als’, een grappig reclamefilmpje of een ludieke reportage, maar wees creatief, dit zijn maar 3 voorbeelden, doe gerust zelf uw ding.

Duur materiaal nodig? Eigenlijk niet. Als je een smartphone hebt, heb je al materiaal ter beschikking. Bekijk zeker de tips rond het filmen met smartphone en voor wie inschrijft voorzien we een workshop rond het filmen en monteren met smartphone.

Originaliteit, scenario en de positieve link met de Sociale Zekerheid zijn de maatstaven voor het kiezen van een winnaar!

 

 

Het wedstrijdreglement - ACV West-Vlaanderen, filmpjeswedstrijd sociale zekerheid
Art. 1 
ACV West-Vlaanderen, Henri Horriestraat 31 , 8800 Roeselare, organiseert de wedstrijd ‘Filmpjes Sociale Zekerheid’.  De wedstrijd staat open voor alle groepen/ verenigingen/ scholen die op het Belgisch grondgebied wonen. Ingeval de deelnemer(s) op het moment van deelname jonger is dan 18 jaar, dient deze over de uitdrukkelijke goedkeuring van zijn ouders en/of zijn voogd te beschikken en deze goedkeuring, op eerste verzoek van ACV West-Vlaanderen, voor te leggen. 

Art. 2 
Deelnemen aan de wedstrijd kan door het inschrijvingsformulier in te vullen voor 31/12/2019 en daarna het gemaakte filmpje te bezorgen in periode van 1/01/2020 tot ten laatste op 30/06/2020. De winnaar van de hoofdprijs wordt gekozen door een neutrale jury in de maand september 2020. Originaliteit, scenario en positieve link met het thema 

De hoofdprijs omvat een waardebon ter waarde van €500 voor een nog te bepalen winkel, naast deze prijs wordt het filmpje professioneel opnieuw gemaakt. 

De prijs is in geen geval inruilbaar tegen contanten of andere voordelen in natura. 

Art. 3 
Er geldt geen enkele verplichting tot aansluiting bij ACV West-Vlaanderen om deel te nemen aan de wedstrijd 

Art. 4 
Om geldig te kunnen deelnemen moet worden voldaan aan de voorwaarden qua timing in Art. 2. Daarnaast mag het deelnemende filmpje de duurtijd van 2 minuten niet overschrijden. Het bestand moet worden aangeleverd in 1 van de volgende formaten: .mov, .avi, .mkv, .mp4 

Art.5 
Kosten die voortvloeien uit de productie van het deelnemende filmpje (camera, verplaatsingskosten, …) zijn ten laste van de deelnemende groep. Deze kosten kunnen op geen enkele wijze op ACV West-Vlaanderen worden verhaald. 

Art. 6 
Voor de deelnemende groepen voorziet ACV West-Vlaanderen – mits voldoende interesse en deelname – één of meerdere opleidingsmomenten. 

Art. 7 
Elk filmpje dat wordt ingediend in het kader van deze wedstrijd, wordt eigendom van ACV West-Vlaanderen vanaf dat filmpje in ons bezit is. Dit wil zeggen dat ACV West-Vlaanderen daarna alle rechten heeft op het filmpje. Elke deelnemer verleent door deelname ook de toestemming aan ACV West-Vlaanderen tot publicatie van naam en foto wanneer hij/zij winnaar is van de wedstrijd, ook wanneer hij/zij deel uitmaakt van een winnende groep 

Art. 8 
Alle personen die in het filmpje in beeld komen, moeten expliciet hun toestemming gegeven hebben om op beeld te staan. Daarvoor is een toestemmingverklaring beschikbaar. Download deze hier...

Art. 9 
Het ACV bewaart enkel de gegevens die ze van jou ontvangt op het inschrijvingsformulier voor deze activiteit. Deze gegevens worden opgeslagen in een beveiligd bestand. De gegevens worden maximum 2 jaar bewaard. 

De gegevens worden gebruikt voor het bezorgen van uitnodigingen van andere activiteiten die het ACV organiseert, voor intern gebruik en voor de verzekering van deze activiteit. 

Als je je gegevens wil inkijken of verbeteren, kan dit steeds via schriftelijke aanvraag op bovenstaand contactadres (Art. 1) van de organisatie. 

ACV West-Vlaanderen verklaart hierbij de Europese Verordening 2016/679 rond de bescherming van persoonsgegevens na te leven. 

Art. 10 
Het wedstrijdreglement kan door iedereen worden geconsulteerd op de website http://www.iedereenbij.be/ of opgevraagd met een voldoende gefrankeerde brief aan het adres in Art 1, ten laatste 5 werkdagen na de einddatum van de wedstrijd. 

Art. 11 
Het ACV behoudt zich het recht om de wedstrijd of een deel ervan te wijzigen, uit te stellen, in te korten of in te trekken indien de omstandigheden dit vereisen. Het ACV kan daarvoor niet aansprakelijk gesteld worden. Druk-, spel-, zet- of andere fouten kunnen niet ingeroepen worden als grond voor welke verplichting dan ook vanwege het ACV. 

Art. 12 
Over het wedstrijdreglement, de organisatie en/of de uitslag van de wedstrijd wordt géén correspondentie gevoerd (briefwisseling, mails en/ of telefoongesprekken). Alle betwistingen worden door de voorzitter van ACV West-Vlaanderen beslecht. Tegen zijn oordeel is geen verzet mogelijk. Alle bijkomende mededelingen en/of publicaties in verband met de wedstrijd gelden als punt van reglement. Alle beslissingen vanwege ACV West-Vlaanderen zijn zonder verhaal. 

Art. 13 
Door hun deelname aan de wedstrijd verbinden de deelnemers zich tot de onvoorwaardelijke en volledige aanvaarding van het huidig reglement. Dit impliceert ook de aanvaarding van beperkingen van het internet, met name de technische prestaties, het risico op onderbrekingen en, meer in het algemeen, de risico’s die inherent zijn aan elke online en plaatselijke activiteit. Bijgevolg kan het ACV hiervoor in geen geval aansprakelijk worden gesteld. 

Art. 14 
In geval van misbruiken, misleiding of bedrog behoudt het ACV zich uitdrukkelijk het recht voor de betrokken deelnemer(s) zonder meer van deelname aan deze wedstrijd uit te sluiten. 

Art. 15 
Deze wedstrijd kadert binnen de campagne Iedereen Bij. Deze campagne heeft als doel de sociale zekerheid terug op de kaart te zetten en mensen bewust te maken van het systeem. 

 

Tips voor filmen met smartphone
Bijna iedereen heeft er 1, maar je kunt er veel meer mee dan wat we er dagdagelijks mee doen. Het maken van filmpjes bijvoorbeeld. In dit document vind je tips terug over hoe je degelijke filmpjes kan maken enkel en alleen met je smartphone. 

Basistips 

We beginnen dit document met een aantal tips, sommige zullen evident lijken, maar we vermelden ze omdat een vergetelheid vlug gebeurd is. 
 1. Hou altijd uw smartphone plat of in landscape-modus. Filmpjes die je maakt, worden niet enkel op smartphones getoond, ook op andere schermen. Een ‘recht’ filmpje is dus niet goed.  
   
 2. Vliegtuigmodus: Als je gaat filmen, zet uw telefoon altijd in vliegtuigmodus. Niets is irritanter dan mensen die u beginnen opbellen terwijl je aan het filmen bent.  
   
 3. Batterij opgeladen? Een ander irritant gegeven tijdens het filmen is het plots plat zijn van je batterij, zorg er dus voor dat die opgeladen is. Vertrouw je het niet? Neem een powerbank en kabeltje mee, dan kan je de batterij bijladen als dat nodig blijkt.  
   
 4. Focus. Met wazige filmpjes raak je niet ver, maak dus dat je focus goed staat. Als je aan het filmen bent met je smartphone, tik je best met je vinger op het object(persoon, voorwerp,..) waar de focus op moet liggen. Je smartphone zal dan automatisch de focus daar op zetten. 
   
 5. Licht. In de wereld van beeldmateriaal is licht heel belangrijk. Zorg er dus voor dat je filmpje niet te donker, maar evengoed ook niet te klaar is. Je smartphone doet automatisch wel wat correcties op het vlak van licht, maar toch is het belangrijk dat je op de locatie waar je filmt toch op het licht let. Check het beeld op je smartphone voor je begint te filmen, daar zal je zelf al zien of het te licht of te donker is. Let ook op met donkere figuren op een lichte achtergrond. Als je geen professioneel belichtingsmateriaal hebt, kan dit een probleem vormen.
   
 6. Diepte en positie. Zorg er voor dat er diepte in je filmpje zit. Filmen vlak voor een vlakke wand of muur is saai en de kwaliteit is meteen een stuk lager. Let er ook op dat als je mensen filmt of interviewt, dat hun positie goed is. Zorg er voor dat de ruimte tussen het hoofd en het kader minimaal is en let ook op de kijkrichting. Een persoon die met zijn neus tegen het kader plakt is niet mooi.
   
 7. Geluid. Geluid is belangrijk om uw filmpje inhoud te geven. Er bestaan micro’s om op uw smartphone te plaatsen die niet duur zijn, maar op zich is dit niet nodig. Zorg er gewoon voor dat je dicht genoeg staat met je smartphone om het geluid goed te kunnen opnemen. Recentere smartphones hebben een goede ingebouwde microfoon, dus hoef je niet te investeren in een externe micro.
   
 8. Stabiliteit. Dit zie je veel in de ‘amateur’-beelden die je in het nieuws ziet. Het beeld schudt en beeft langs alle kanten. Probeer uw smartphone stabiel te houden tijdens het filmen. Er bestaan statiefjes of hulpstukken die je kan aankopen, maar je kan ook gewoon je smartphone vasthouden zoals op de foto.  

Monteren 

Je hebt nu al je beeldmateriaal, maar dit moet nu nog gemonteerd worden tot een vloeiend filmpje. Hieronder een aantal apps die je daarin kunnen helpen. 

PowerDirector 
Gratis app en heel eenvoudig in gebruik. Als je er een paar keer mee hebt geëxperimenteerd zal je vlot alle functies terugvinden. Zie ook de handleiding. 

iMovie 
App die op iPhones beschikbaar is. De handleiding kan je ook hierbij terugvinden. 

Er zijn heel veel montage-apps en montage-software beschikbaar, gratis en betalend. De meest kwalitatieve zijn uiteraard betalend, maar dit is niet noodzakelijk om een tof en leuk filmpje te maken. 

Veel succes! Bij het maken van je filmpje! 

 

Hoe bezorg ik het filmpje

Een filmpje is meestal een groot bestand, vandaar dat het versturen via e-mail niet mogelijk is. We raden aan om het filmpje op te laden naar een filesharing systeem, bij voorkeur via www.wetransfer.com.

De link naar de file mag dan worden doorgestuurd naar willem.lust@acv-csc.be

Niet vergeten:

 • Bij het insturen van het filmpje wordt dit filmpje en alle rechten er op eigendom van het ACV
 • Het filmpje moet worden aangeleverd in 1 van de volgende formaten: .mov, .avi, .mkv, .mp4

20190930-gras

Schrijf je in via onderstaand inschrijvingsformulier

Personalization