Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Loopbaanbegeleiding in de voedingsindustrie

©Shutterstock

Wist je dat het sociaal fonds Alimento aan alle werknemers van de voedingsnijverheid de kosten van loopbaanbegeleiding terugbetaalt?

Wat is loopbaanbegeleiding en wanneer is het nuttig?

Worstel je wel eens met volgende vragen:
“Ik zou wel eens met mijn chef willen praten over een aantal zaken die ik anders wil in mijn job maar hoe pak ik zo’n gesprek aan? “
“Ik heb af en toe wel stress van mijn werk. Als ik thuiskom ben ik soms helemaal op. Probeer ik nog even vol te houden of kan een gesprek met een expert mij helpen om een aantal dingen aan te pakken?”
“Ik wil nog wel eens iets bijleren of een paar andere taken opnemen want ik doe nu toch al verschillende jaren hetzelfde”
“Als er iets gebeurt met het bedrijf waar ik werk, ben ik dan nog veel waard op de arbeidsmarkt? Ik heb geen idee in welke dingen ik goed ben ten opzichte van anderen?”
“Ik ben tevreden over mijn werk. Het is overal wel iets, zeker. Maar tegelijk ben ik wel nieuwsgierig om onder begeleiding van een expert eens uit te zoeken waar mijn talent nu echt ligt.”

Dit zijn een aantal voorbeelden van vragen die bij de loopbaanbegeleiders gesteld worden.
Loopbaanbegeleiding ondersteunt je via een aantal gesprekken bij het maken van een loopbaankeuze of -beslissing. Een gesprek met een neutrale loopbaancoach helpt je concreet vooruit met allerlei uitdagingen in de huidige werksituatie en is dus zeker niet enkel bedoeld voor mensen die van job willen veranderen. Loopbaanbegeleiding verloopt steeds anoniem en discreet.

Hoe gaat het in zijn werk:

Wie loopbaanbegeleiding volgt in Vlaanderen of Brussel bij een erkend loopbaancentrum, kan deze begeleiding betalen met loopbaancheques. Je kunt elke 6 jaar 7 uur loopbaanbegeleiding volgen met loopbaancheques. De eerste cheque kost 40 euro voor 4 uur, de tweede cheque 40 euro voor 3 uur. Je bestelt, eventueel met de hulp van de gekozen loopbaancoach, een loopbaancheque bij VDAB en betaalt deze eerst zelf om nadien de terugbetaling van de kostprijs van de cheques aan te vragen bij Alimento. 
Om in aanmerking te komen voor loopbaancheques moet je op het ogenblik van de aanvraag aan deze vijf voorwaarden voldoen:
  • in Vlaanderen of Brussel wonen.
  • voltijds of deeltijds werken, als werknemer of zelfstandige.
  • minimum 7 jaar werkervaring hebben in loondienst of als zelfstandige, over de hele loopbaan.
  • de voorbije 6 jaar nog geen loopbaanbegeleiding gevolgd hebben.
  • bereid zijn om loopbaanbegeleiding te volgen bij een erkend loopbaancentrum en om die loopbaanbegeleiding in het Nederlands te volgen. Je zoekt op eigen initiatief via de zoekfunctie bij VDAB een erkend loopbaancentrum dicht bij huis en maakt een afspraak. Het ACV werkt bijvoorbeeld nauw samen met volgende loopbaancentra: Centrum voor Loopbaanontwikkeling Puls, Vokans en vzw Alternatief (Limburg).


In Wallonië bestaat het systeem van de loopbaancheques niet. Je kunt er uiteraard wel loopbaanbegeleiding volgen maar zonder financiële tussenkomst van de overheid.

Het aanbod van Alimento

De werknemers van de voedingsnijverheid die in Vlaanderen of Brussel loopbaanbegeleiding volgen via het systeem van loopbaancheques, krijgen deze cheques volledig terugbetaald door Alimento. 
Alimento betaalt ook aan Waalse werknemers van de voedingsnijverheid volledig de kosten van loopbaancoaching terug, mits gebruik gemaakt wordt van een gecertificeerde coach en de coaching maximaal 12 uur duurt.
Loopbaanbegeleiding voor werknemers van de voedingsnijverheid is dus helemaal gratis.
Om de tussenkomst te krijgen van Alimento, dient men het terugbetalingsformulier in te vullen.
Meer informatie of ben je benieuwd naar een getuigenis? Lees meer op de website van Alimento.

Je centrale op sociale netwerken