Getronics Group ontvlucht haar maatschappelijke verantwoordelijkheid

Op woensdag 28 oktober heeft de ondernemingsrechtbank te Brussel de gerechtelijke overdracht goedgekeurd van bepaalde activiteiten van Getronics BELUX. Terwijl een 30 tal werknemers onderdak vinden bij de Belgische IT-speler CEGEKA hebben een 80 tal Belgische en Luxemburgse werknemers van Getronics minder geluk:

"Zij worden ‘verpatst’ naar een Belgische dochteronderneming van GETRONICS Group en GSH, de hoofdaandeelhouder”, zegt vakbondssecretaris Kris Vanden Bossche van ACV Puls. “En dan hebben we het nog niet gehad over de 220 resterende werknemers die in de kou blijven staan.”

De 80-tal werknemers waarvan sprake worden immers overgenomen door Connectis CMC. Een vehikel dat gecreëerd werd door de GETRONICS Group en aandeelhouder GSH om zich op sluikse en vooral goedkope wijze te ontdoen van de 220 resterende medewerkers.

Leegroof

“Inderdaad, hetzelfde Getronics Group dat jarenlang de winsten heeft geïncasseerd dankzij de inzet van de medewerkers, ontvlucht nu zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid door de Belgische entiteit naar een (frauduleus?) faillissement te duwen. Maar niet vooraleer zij via een nieuwe onderneming alle interessante contracten en bijbehorend personeel hebben verworven via een gerechtelijke overdracht. Een prachtig staaltje van roofkapitalisme zonder enig moreel kompas,” gaat Kris Vanden Bossche verder. 

De werknemers, die in vele gevallen de laatste 30 en 40 jaar het beste van zichzelf hebben gegeven en de aandeelhouders rijk hebben gemaakt, moeten door deze constructie aankloppen bij het fonds voor sluiting van ondernemingen. 

Winsten worden geprivatiseerd, schulden ‘gecollectiviseerd’
Na andere bedenkelijke mediagenieke dossiers zoals Mega World (Blokker) en FNG (Brantano) is dit de zoveelste mistoestand die duidelijk aantoont dat de Belgische wetgeving hier schromelijk tekortschiet.
“Hoe lang tolereren wij als samenleving nog dat een multinational gedurende vele jaren mooie winsten kan boeken, deze winsten doorsluist naar de aandeelhouders en, van zodra het slecht gaat, haar maatschappelijke verantwoordelijkheid ontvlucht, haar medewerkers botweg in de kou laat staan en de gemeenschap laat opdraaien via het fonds ‘sluiting van ondernemingen?" aldus Kris Vanden Bossche.

Personalization