Professor Marc Van Ranst voorstander verplichting mondmaskers in winkels

"Het dragen van een mondmasker is een gedeelde verantwoordelijkheid. Het winkelpersoneel zal eerst het goede voorbeeld moeten geven," vertelt professor Van Ranst in de nieuwe podcast van ACV Puls. "Op plaatsen waar het moeilijk is om 1,5 meter afstand te houden is het een goede zaak om mondmaskers te dragen." Uit een recente enquête van ACV Puls blijkt dat in meer dan 75% van de winkels de afstand van 1,5 meter niet bewaard kan worden. Dat baart niet alleen het personeel, maar ook de vakbonden en klanten grote zorgen. 

"Momenteel is het mondmasker enkel aangeraden omdat als men zich aan de regels houdt, we normaal gezien 1,5m afstand kunnen houden in de winkels. Maar wanneer we meer en meer mensen zien in de supermarkten, ben ik wel voorstander om het daar verplicht te maken. We zien dat het werkt," aldus Van Ranst. "Op de trein is het een normale zaak geworden, dus het kan." 

Kristel Van Damme, sectorverantwoordelijke distributie bij ACV Puls heeft het over de verslapping van het opvolgen van de maatregelen. Van Ranst is hierover formeel: "We horen verder de maatregelen op te volgen, bijvoorbeeld het bij de hand nemen van een winkelkar. Dat is nog beter dan het dragen van mondmaskers. Het is een en-en-verhaal."

 De professor is positief over de opvolging van de wetenschappelijke adviezen aan de overheid: "Niet elk advies kan 100% opgevolgd worden. Er is een wetenschappelijke realiteit en politici die met andere factoren rekening zullen houden."

Voor zowel ACV Puls en Marc Van Ranst is het duidelijk: "Mensen die werken in de winkels en grootwarenhuizen, werken in essentiële sectoren. De klant is dan wel koning maar we zijn allemaal mensen die mekaar niet ziek willen maken. Wanneer we samenkomen op een kleine plaats is het fijn om uit respect voor mekaar een mondmasker te dragen", aldus Van Ranst.

Personalization