ACV Puls lanceert de opstart naar een duurzaam Non-Profit Pact met de overheid en de sociale partners

Voor wie naar de ernst van de toestand in de zorgsector kijkt, is de “Rerum Novarum”-dag van 2020 echt geen stoffig symbool uit lang vervlogen tijden. “Nieuwe dingen” en de nood aan een omwenteling. Hoeveel actueler kan het zijn? En respect voor de werknemers dat moet leiden tot structurele veranderingen en een geloofwaardig maatschappelijke project.

“We eisen dat de overheid en de werkgevers dringend een duurzaam Non-Profit Pact sluiten met de werknemersorganisaties ”, dat zegt Mark Selleslach, algemeen coördinator ACV Puls Non-Profit. “Vandaag lanceren we de opbouw om dit te realiseren”.

Corona heeft de structurele problemen en de noden van de zorgsector, die al sinds lang bestonden, nu echt op scherp gezet. Het applaus en vele andere steunbetuigingen voor het personeel in de voorbije heftige weken - die maanden werden - waren een welkom hart onder de riem.

De komende tijd zal het waarschijnlijk analyses en evaluaties regenen. Zal er na corona echt iets veranderen? De Non-Profit sector is niet van plan zich die vraag te stellen. Het zal moeten veranderen. Het “nieuwe normaal” kan voor de zorg- en welzijnssector in geen geval betekenen dat we terug moeten naar de problemen van voordien, waar al decennia lang onvoldoende structurele oplossingen aan gegeven zijn. Er moeten geloofwaardige en duurzame oplossingen komen.

Het Non-Profit Pact moet een omvattend investeringsplan zijn. Voor degelijke lonen, minder werkdruk, fors meer personeel op de vloer en leefbare werkomstandigheden.

Overheden en werkgeversorganisaties ontdekten doorheen hun lofbetuigingen hoe essentieel de zorg- en welzijnssector voor de samenleving is. Als daar geen geloofwaardig overheidsbeleid met een duurzaam Non-profit Pact op volgt, zal de sector dat niet accepteren.

Mark Selleslach
Algemeen coördinator ACV Puls Non-Profit

Personalization