Drie op de vier winkelbedienden overwegen actie!

Drie op de vier winkelbedienden overwegen om volgend jaar actie te voeren voor betere loon- en arbeidsvoorwaarden. Dat zegt ACV Puls op basis van een enquête bij zijn leden. Het personeel verwacht meer respect, klinkt het.

"De fysieke onveiligheid op de werkvloer door het coronavirus en agressieve klanten blijven voor meer dan 80 procent van de ondervraagden het grootste obstakel in de job als winkelbediende", zegt Kristel Van Damme van ACV Puls. "Ook de blijvende vraag naar flexibiliteit maakt drie op vier winkelbedienden erg bezorgd.”

 

De helft van het winkelpersoneel zou van job veranderen als er zich een mogelijkheid voordoet, zegt de vakbond. "Ondanks de extra maatregelen die vakbonden en werkgevers overeenkwamen om de veiligheid te verhogen en een eenmalige coronapremie in de vorm van een consumptiecheque, vindt slechts 50 procent dat het nu beter werken is dan een jaar geleden."

Volgens de vakbond zijn de loon- en arbeidsvoorwaarden ondermaats in de sector. "Bovendien zorgt de loonnormwet ervoor dat er weinig verbetering mogelijk is, zelfs al zouden sommige werkgevers er wél iets aan willen doen”, aldus Van Damme. De loonnormwet maakt dat loonstijgingen binnen de perken blijven om de concurrentiekracht tegenover het buitenland niet te verzwakken. De vakbonden nemen de wet al een hele tijd onder vuur. 

Personalization