ACV Puls en CNE pleiten voor coronapremie in ICT-bedrijven

©Shutterstock

19 november 2021 - ACV Puls en CNE willen de maximale coronapremie van 500 euro in ICT-bedrijven die de voorbije jaren winst hebben gemaakt. Dat criterium is voor de grootste vakbond in de ICT-sector het enige om te bepalen of de werknemers recht hebben op de maximale coronapremie.

Niet alleen de besmettingscijfers stijgen, maar ook de prijzen van gas en elektriciteit. Slecht nieuws voor de duizenden werknemers uit de ICT-bedrijven die nog altijd van thuis uit werken. Dat zal deze winter een heel pak extra kosten met zich meebrengen.

Het zijn diezelfde ICT-werknemers die er tijdens de pandemie voor gezorgd hebben dat de economie snel kon overschakelen op digitaal thuiswerk. Daardoor hebben de meeste Belgische ICT-bedrijven in 2019 en 2020 bijzonder mooie winstcijfers laten optekenen.

Eén voorwaarde: goede resultaten

Als beloning voor dat harde werk schoof de federale regering een eenmalige coronapremie van 500 euro per werknemer naar voor. Te betalen in 2021. De enige voorwaarde was dat de bedrijven goede resultaten behaald hebben. Dus de ICT-bedrijven zullen dit jaar bijna allemaal de eenmalige coronapremie van 500 euro betalen aan hun werknemers. Of dat zou je toch denken.

Niets is minder waar. We merken dat de gesprekken in veel ICT-bedrijven stroef lopen. De directies steken zich weg achter het akkoord in het PC 200 dat naast de voorwaarde van winst maken ook voorwaarden van omzetstijgingen oplegt. Zo is een bedrijf uit het PC 200 pas verplicht om een eenmalige coronapremie van 250 euro uit te keren indien de omzet de voorbije jaren gestegen is met 10% én er winst gemaakt werd.

Appreciatie voor het harde werk

ACV Puls en CNE, de grootste vakorganisaties binnen de ICT-sector, vinden het onaanvaardbaar dat ICT-bedrijven die de voorbije jaren bijzonder hoge winsten realiseerden daarvan niet een klein deel via de eenmalige premie aan de werknemers geven als appreciatie voor het harde werk in moeilijke omstandigheden tijdens de voorbije maanden.

ACV Puls en CNE willen de komende weken in de ICT-bedrijven die de voorbije jaren winst hebben gemaakt uitvoering geven aan de maatregel van de regering en dus afspraken maken over de coronapremie van 500 euro.

Personalization