Dwangbuis van 0,4% bewijst dat loonnormwet onwerkbaar en onrechtvaardig is

Sjoemelsoftware

De regering besliste  om 0,4% loonmarge op te leggen. Die 0,4% is het resultaat van het  rekenwerk van het secretariaat van de CRB op basis van de sjoemelsoftware van de loonnormwet uit 2017. Deze beslissing is problematisch, want ze holt het recht op vrije onderhandelingen over billijke lonen volledig uit.

ACV  contesteert dan ook deze beslissing. De mogelijkheid van een eenmalige premie van 500 euro doet niets af aan de fundamentele onrechtvaardigheid die ingebakken zit in de loonnormwet. Integendeel, de regering bewijst met deze premie dat haar eigen loonnormwet een onwerkbaar en onrechtvaardig instrument is. Het is als een thermometer die 20 graden aangeeft… terwijl het in werkelijkheid vriest.

Inhaalbeweging en structurele veranderingen

Het interprofessioneel minimumloon is ook aan een belangrijke inhaalbeweging toe. Het  werd sinds 2008  niet meer aangepast boven index. Een inhaaloperatie na 13 jaar is  evenwel onmogelijk met petieterige marges als 0,4%. De enige mogelijke oplossing is een grondige herziening van de loonnormwet: de sjoemelsoftware moet eruit en een loonnorm mag hoogstens indicatief zijn.

Vrije onderhandelingen over loon zijn cruciaal. Als deze niet hersteld worden valt te vrezen dat we binnen twee jaar opnieuw in dezelfde discussie belanden. Ondertussen worden billijke lonen, de basis voor een stabiele samenleving en sterke economie, verder uitgehold. Ten voordele van enkele aandeelhouders die wel meer dividend ontvangen en geen enkele inspanning moeten leveren. Dat is een verpletterende verantwoordelijkheid.

Personalization