Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

VDK Bank ontslaat vakbondsafgevaardigde

GENT, 20 oktober 2022 - Op 18 oktober 2020 besliste het directiecomité van VDK Bank om de samenwerking met werknemer en vakbondsafgevaardigde Jan Gossé te beëindigen. De reden hiervoor zouden ‘slechte cijfers’ zijn, maar vanuit VDK Bank loopt al langer een lastercampagne tegen Jan Gossé. Bovendien stelde de Federale Overheidsdienst heel wat ‘onregelmatigheden’ vast. Vandaag, donderdag 20 oktober om 14u, voeren heel wat collega’s van Jan actie aan de hoofdzetel van VDK Bank in Gent (Sint-Michielsplein).

Een donderslag bij heldere hemel, zo blijkt uit de vele reacties van collega’s, vakbondsafgevaardigden uit de bankensector, vrienden en familie.  Aan de basis van het ontslag van Jan zouden de slechte resultaten zijn van het kantoor in Waarschoot. Het kantoor wordt dan ook gesloten. Maar, een kantoor sluiten omwille van ‘tegenvallende resultaten’ van één medewerker? VDK Bank zou toch iemand kunnen vinden die deze resultaten kan keren?

Luis in de pels?

Er is duidelijk meer aan de hand. Het directiecomité van VDK Bank maakt van de sluiting van het kantoor in Waarschoot gebruik om een hoofdafgevaardigde van ACV Puls de deur te wijzen. Een scenario dat enkele jaren terug ook werd gehanteerd. “Was Jan te veel een luis in de pels? Te mondig? Of heeft hij een te groot engagement voor klanten en vakbondswerking? Kwam hij te sterk op voor zijn collega’s? Jan heeft een profiel waar veel werkgevers naar snakken. Bij VDK Bank niet dus,” legt vakbondssecretaris Patrick Van Holderbeke uit.

VDK pretendeert een duurzame bank te zijn, maar gaat niet duurzaam om met personeel. “VDK neemt een loopje met het sociaal overleg. Dit kunnen we als ACV Puls niet aanvaarden. Jan moet terug opgenomen worden als medewerker van VDK Bank. Niets minder,” aldus nog Patrick Van Holderbeke. 

Regels syndicaal overleg genegeerd

“Jan werkt al 13 jaar als kantoorhouder bij VDK Bank, en is intussen al 6,5 jaar syndicaal actief. Er is al langer een lastercampagne aan de gang. Toen Jan hoofdafgevaardigde van ACV Puls werd, kon hij beroep doen op een medewerker in zijn kantoor. Kort daarna werd die medewerker door de directie weggehaald uit zijn kantoor. Bij syndicale activiteiten werd Jan dus verplicht om het kantoor telkens te sluiten. Dit had uiteraard invloed op de resultaten,” zegt Patrick Van Holderbeke van ACV Puls.

Volgens de directie nam Jan meer syndicaal verlof op dan voorzien in de CAO. Uit onderzoek van de vakbond bleek dit geenszins het geval. “Bovendien werd Jan op regelmatige basis uitgescholden door de directie. Dat is toch niet normaal?”, legt Van Holderbeke uit.

In het kader van het syndicaal overleg werden de bestaande regels gedurende jaren simpelweg genegeerd. Ondanks regelmatig aandringen van de vakbond. Uit een onderzoek door de Federale Overheidsdienst, op initiatief van de vakbond, bleek heel wat aan de hand te zijn. De directie werd verplicht heel wat wijzigingen door te voeren. De voorbije dagen ontving Jan ruim 150 berichten van collega’s en collega-militanten. Het is duidelijk dat zijn werk en engagement sterk werd geapprecieerd.

Op donderdag 20 oktober voeren Jan en zijn collega’s actie aan de hoofdzetel van VDK Bank in Gent (Sint-Michielplein 16).

Je centrale op sociale netwerken