Op stap: Connecterra, Maasmechelen

Elke maand trekken we door Vlaanderen, op zoek naar opvallende verhalen bij de openbare diensten.

"Als ranger combineer ik mijn verleden als mijnwerker met mijn liefde voor de natuur."

Ranger Joseph Steegmans (68) wacht ons op aan het bezoekerscentrum van Connecterra, de hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. “Dit is sinds 2006 het eerste en enige Nationale Park van het land. De oppervlakte is dit jaar verdubbeld tot 12.000 hectare aan bos- en heidegebied. Op Connecterra herken je direct het rijke mijnverleden van de regio. Met twee schachtblokken als typische elementen. Net als de terrils, bergen grond uit de mijnschachten.”

Liefde voor mijngeschiedenis en natuur

“Ik heb altijd interesse gehad in de natuur. Na de sluiting van de mijn van Eisden in 1987 ging ik aan de slag bij de voorloper van Natuurpunt. Jaren later kreeg ik de kans om een opleiding tot Ranger te volgen. Nu mag ik als vrijwilliger rondleidingen geven in het gebied. Als Ranger combineer ik mijn verleden als mijnwerker met mijn liefde voor de natuur.”

“We zijn sinds kort met ongeveer 60 Rangers. In normale omstandigheden, zonder corona, doe ik meer dan 50 rondleidingen per jaar. Voor kleuters, tieners en volwassenen. We hebben geen andere bevoegdheden. We melden wel onregelmatigheden, spreken mensen op hun gedrag aan, maar kunnen niet straffen. Dat is niet onze taak.”

“Vandaag staat de wandeling ‘Nationaal Park in een notendop’ op het programma, dat is een algemene kenniswandeling van enkele uren. We onderzoeken verschillende keien die hier te vinden zijn, we proberen dieren te spotten en eindigen op de top van de terril.”

Ondersteund door openbare diensten

Het Nationaal Park Hoge Kempen kwam er op initiatief van de vzw Regionaal Landschap Kempen en Maasland. Het project is het resultaat van het gezamenlijke werk van meer dan 30 partners, waarin de Vlaamse overheid een belangrijke rol opneemt.

Het Agentschap Natuur en Bos staat in voor het beheer van haar gebieden, net zoals de natuurverenigingen zich inzetten om hun gebieden in topconditie te houden. Toerisme Vlaanderen, de provincie Limburg en de gemeenten werken samen om er een schoolvoorbeeld van ecologisch toerisme van te maken. De Rangers zijn hét uithangbord van deze samenwerking en komen als ambassadeurs van het Nationaal Park wekelijks in contact met tal van bezoekers.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.