"Ik lees liever de waarheid in iemands ogen dan in mijn wetboeken"

Luc Cortebeeck, voormalig voorzitter van het ACV, strijdt al meer dan 40 jaar voor sociale rechtvaardigheid. Vorig jaar schreef hij een boek waarin hij pleit voor langetermijnvisies op werk.

Luc Cortebeeck strijdt al meer dan veertig jaar voor sociale rechtvaardigheid. Hij was 12 jaar voorzitter van het ACV en vanaf 2011 vicevoorzitter en voorzitter van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Vorig jaar schreef hij het boek ‘Er is nog werk. De toekomst van waardig werk in de wereld.’ Daarin bundelt hij zijn ervaringen en inzichten en houdt hij een pleidooi voor de ontwikkeling van langetermijnvisies op werk, over de grenzen heen.

Ik had mijn aanstelling als voorzitter van de raad van bestuur van de VDAB niet verwacht. Ik ben 70 jaar, en in principe was mijn mandaat in de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) afgelopen. Maar door COVID-19 werd het verlengd. Minister Crevits polste namens de Vlaamse regering of ik interesse had in het voorzitterschap, omdat we naar moeilijke tijden gaan voor alles wat werkgelegenheid betreft. De sociale partners zochten daarom iemand die goed is in bruggen bouwen. Zo kwam de vraag bij mij terecht.

De VDAB is als openbare instelling voor arbeidsbemiddeling, naast de erkende private initiatieven, onmisbaar voor de arbeidsmarkt en voor onze samenleving. Toch evolueert de VDAB meer en meer naar een regiefunctie. Alles zelf doen wordt nu eenmaal te complex. Het is ook een publieke functie, die zoals zovele bijzonder onderschat wordt. De publieke sector werd de voorbije jaren vaak weggeduwd door de privésector die het allemaal eventjes beter zou doen. Niet dus. Dat er een publieke sector nodig is, voel je zeker in deze coronatijden. Nu verwacht iedereen van de overheid en publieke sector dat ze de klappen opvangen en privétewerkstelling en ondernemingen uit de gevaarzone houden of redden. Dat is goed, zolang de lasten gedragen worden door de sterkste schouders.

Er komt wel een andere kijk op de arbeidsmarkt. Ook na deze crisis zal de arbeidsmarkt veranderen, de krapte zal blijven en de globalisering zal niet verdwijnen ondanks opkomende isolationistische stromingen in de wereld. Je merkt nu al dat we anders kijken naar de wilde globalisering, waarin alles kon en mocht. Nabijheid wordt belangrijk. Die creëert ondanks de automatisering ook een vraag op de arbeidsmarkt. Wat niet wegneemt dat de VDAB snel moet schakelen en een antwoord bieden aan de mensen die voor het eerst of opnieuw op de arbeidsmarkt komen.

Het is belangrijk dat mensen in publieke functies beschermd blijven. Je ziet in verschillende landen dat de vrijheid van meningsuiting aan banden wordt gelegd. Het is belangrijk dat ambtenaren in vrijheid kunnen werken en signaleren wanneer er iets misloopt. Ook als gevolg van politieke beslissingen. Die bescherming moet de overheid bieden. Alles uitbesteden aan de markt is zeker geen oplossing. De markt doet niet alles, de markt doet enkel wat oplevert. De rol van de openbare sector is om ervoor te zorgen dat de samenleving goed geleid wordt. De vorige decennia werd er volop gepleit voor outsourcing, nu zien we dat we daardoor belangrijke functies hebben laten vallen.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.