Na de afschaffing van de hoge veiligheid, nu de hoge veiligheid 'light'.

©Shutterstock

Na de afschaffing van de hoge veiligheid, nu de hoge veiligheid 'light'.

Vorig jaar besliste de overheid om de gevangenisafdeling Hoge Veiligheid, officieel de Afdeling Individuele Bijzondere Veiligheidsregimes, te sluiten. Wat zijn een jaar later de gevolgen?

We vroegen het aan Frank Conings, verantwoordelijk voor gevangenissen bij ACV Openbare Diensten. “De afdeling Hoge Veiligheid diende om vluchtgevaarlijke of onhandelbare gevangenen veilig op te vangen. De afdeling in de gevangenis van Brugge is effectief gesloten. Op het moment van de sluiting zaten er nog maar drie gedetineerden. Een is binnen de gevangenis van Brugge naar een andere afdeling gegaan. De andere twee zijn overgebracht naar andere inrichtingen.”

Op de afdelingen waar deze gevangenen nu terechtkomen past men dezelfde werkwijze toe als vroeger op de afdeling Hoge Veiligheid. Op zich een goede zaak, aldus Frank Conings, maar dat heeft wel een impact op de personeelsbezetting. Zo’n gevangene wordt begeleid door minstens vier cipiers, in plaats van een. Hoe zorg je voor voldoende personeel om de veiligheid te garanderen, terwijl elke gevangenis kampt met een structurele onderbezetting? Door te schrappen in het aanbod, waardoor gevangenen minder kunnen doen buiten hun cel. Een van de redenen voor de sluiting van de Hoge Veiligheid was de vaststelling dat personeel er veel langer meedraaide dan wettelijk toegestaan. “Dat kan ook niet anders als er geen alternatieven zijn. Groot pijnpunt is de instroom. De vacatures raken niet ingevuld, waardoor we vandaag nog zo’n 400 personeelsleden van de 6.825 tekort komen.”

“De afdelingen waar deze gedetineerden nu geplaatst worden, kan je omschrijven als ‘Hoge Veiligheid light’. Gedetineerden met zware gedragsproblemen delen noodgedwongen de gang met gedetineerden met een minder moeilijk profiel. Dat is zeker geen verbetering. Noch voor het personeel, noch voor de gedetineerden, en al helemaal niet voor de veiligheid. We mogen het niet normaal vinden dat personeel verbaal of fysiek wordt aangevallen en zelfs in het ziekenhuis wordt geklopt.”

Wat eisen de vakbonden van minister Van Quickenborne om de veiligheid van het personeel te garanderen? “Extra budget, zowel voor infrastructuur als voor personeel. Maar het gevangeniswezen is het kleine broertje van het justitiebeleid en staat daarom als laatste in de rij als er geld wordt uitgedeeld.”

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.