Op stap naar de noodcentrale van de politie in Antwerpen

Elke maand trekken we door Vlaanderen, op zoek naar opvallende verhalen bij de openbare diensten.

 

"Het is hier niet allemaal kommer en kwel: Wij zijn er om mensen te helpen."

 

Het duurt eventjes vooraleer we de ingang vinden van het terrein waar de noodcentrale van de provincie Antwerpen zich bevindt. Als we de slagbomen naderen, openen ze onmiddellijk. Dat hebben we te danken aan ons blanco strafblad - bezoekers worden hier vooraf grondig gescreend - én aan onze afspraak met dispatcher Guy Schoeters. De vakbondsafgevaardigde wacht ons op voor een rondleiding op zijn werkplek.

Guy: “Als je 101 belt voor dringende politiehulp kom je bij de noodcentrale terecht. Een calltaker beantwoordt je oproep en een dispatcher zorgt voor de nodige interventies. Als dispatcher staan we de politiediensten bij.” Dat dispatchers en calltakers nauw samenwerken, is fysiek merkbaar: hun werkplekken vloeien in elkaar over. Toch is er één groot verschil: calltakers zijn burgers, dispatchers zijn politiemensen. Guy: “Hier zitten zowel inspecteurs als hoofdinspecteurs. Het personeel komt trouwens uit alle hoeken van Vlaanderen. Toch is het personeelstekort groot, en zijn alle collega’s die een nieuwe uitdaging zoeken van harte welkom.”

Vorig jaar kreeg de Antwerpse noodcentrale 415.886 oproepen: gemiddeld zijn dat er maar liefst 47 per uur. Ondanks de vaak zware
onderwerpen hangt er een vrolijke sfeer in de wandelgangen. Guy: “Het is niet allemaal kommer en kwel. Wij zijn er vooral om mensen te helpen. Als het goed afloopt, dan geeft dat een ongelooflijk goed gevoel. Zoals die keer dat we een melding ontvingen van een vrouw die vermist was. Ze stuurde foto’s van haar bloedende polsen. Op de achtergrond zagen we een wei met een stal. Die foto’s stuurden we onmiddellijk door en een van de ploegen ter plaatse herkende de stal. Wij stuurden dan zo snel mogelijk een helikopter, en dankzij een infraroodscan hebben ze de vrouw gevonden. Godzijdank op tijd.”

Al 35 jaar werkt Guy als inspecteur bij de politie, waarvan het grootste deel op de dienst interventie. Maar door zijn rugproblemen kon hij niet langer de baan op. Nu is hij vooral dankbaar dat hij deze job kan doen. “Het voelt goed dat ik mijn ervaring in het veld nog kan
gebruiken om politiediensten te ondersteunen.”

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.