Welkom

Rechtvaardige verdeling van de lasten en de lusten!

VOOR ZOVER HET NOG NIET voor iedereen duidelijk is: COVID-19 zal ons sociaal en economisch leven nog een hele tijd beheersen.

De lockdown heeft een impact op onze mentale gezondheid. Opgesloten zitten tussen vier muren is lastig. Je familie en vrienden moeten missen weegt zwaar door.

Het is niet voor niets dat de telefonische hulplijnen op volle kruis- snelheid draaien. Wij beseffen nu meer dan ooit dat fysieke contacten essentieel zijn. Ondanks de fantastische digitale mogelijkheden blijft menselijke warmte en een goeie babbel essentieel. Komen wij hier ongeschonden uit?

De economische activiteiten worden opnieuw opgestart. Met steun van de overheid, die binnenkort moet overgaan naar een relanceplan om onze economie zo snel mogelijk weer op de rails krijgen. Daar zijn we het allemaal over eens. Dit zal en mag veel geld kosten. Daar zijn we het ook over eens.

Toch moeten we ons ook voorbereiden op bedrijven die over kop zullen gaan, op aankondigingen van collectieve afdankingen … De armoede neemt opnieuw toe. Die tendens moeten we keren. Vakbonden spelen daarin een belangrijke rol. Zo hebben wij strenge eisen gesteld voor de bescherming van onze werknemers op de werkvloer en voor de heropstart van onze economie. Op onze vraag zijn een reeks maatregelen genomen die de koopkracht van de getroffen werknemers op peil moeten houden. Voorts hebben wij aangedrongen op een aantal kwalitatieve maatregelen zoals het corona-ouderschapsverlof. Binnenkort zullen wij een aantal voorstellen doen om de gevolgen van deze crisis op te vangen of op z’n minst te verzachten.

Onze uitgangspunten zijn duidelijk: recht op werk, recht op opleiding, een goed loon, een gezonde en veilige werkplek, werkbaar werk en bescherming via een sterke sociale zekerheid.

Met andere woorden: wij blijven vechten voor een meer rechtvaardige samenleving en solidariteit met mensen die het moeilijker hebben!

De boodschap van Rerum Novarum is actueler dan ooit!

Jan Coolbrandt, voorzitter van ACV Openbare Diensten

Voor reacties kan je Jan bereiken via jan.coolbrandt@acv-csc.be

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.