"Partijen denken te veel aan zichzelf en te weinig aan het algemeen belang"

De tijd dringt om een nieuwe federale regering te vormen, want na de coronacrisis heeft ons land een herstelbeleid nodig, uitgevoerd door een volwaardige regering, vindt politicoloog Nicolas Bouteca.

 

 

"Partijen denken te veel aan zichzelf en te weinig aan het algemeen belang"

 

Op 26 mei liggen de verkiezingen alweer een jaar achter ons. Een jaar later is er nog geen spoor van een begin van een nieuwe federale regering. Terwijl de tijd toch dringt, want na de coronacrisis heeft ons land een sociaal-economisch herstelbeleid nodig. Uitgevoerd door een volwaardige regering, vindt politicoloog Nicolas Bouteca (UGent).

Ik hoor dat er achter de schermen de voorbije weken gepraat werd. Maar hoopvolle signalen? Die heb ik nog niet gezien. Althans niet voor de schermen, maar dat is misschien een goed teken. Als er achter de schermen maar gepraat wordt. Niemand ziet de volmachtenregering nog zitten, dat is duidelijk. Er lag voor de crisis wel een raamakkoord op tafel tussen PS en N-VA, er zijn al heel wat nota’s geschreven, dus onderhandelingen zouden in principe snel kunnen gaan. In normale omstandigheden, als de regering ontslag neemt, komt de koning aan zet en dan komt er een hele machinerie op gang. Van preformateurs, formateurs ... Dat is moeilijker geworden. We zitten nu met een volwaardige regering, maar zonder volwaardig beleid. Er is geen regeerakkoord. Door die eigenaardige situatie komt het er nu op aan dat er iemand opstaat en initiatief neemt. Maar het is niet duidelijk wie dat moet worden en dus lijken we alweer in een impasse te zitten.

Het is er niet simpeler op geworden door de coronacrisis. Iedereen voelt dat we voor een relancebeleid een echte regering nodig hebben. Er leek even een moment van nationale eenheid te bestaan maar dat is ondertussen al helemaal verdwenen. Er is opnieuw oppositietaal te horen en partijen leggen weer eigen voorstellen op tafel. De fundamentele tegenstellingen van voordien, zoals waar het geld vandaan moet komen, zullen weldra opnieuw op de voorgrond komen. Moet de begroting op orde gebracht worden via belastingen of via besparingen? Andere dossiers als de klimaatverandering, energietransitie, mobiliteit, de vergrijzing, de staatsschuld, de gezondheidszorg: ze liggen nog altijd op tafel.

Sommigen pleiten voor nieuwe verkiezingen. Op zich een logische optie omdat er door de coronacrisis een volledig sociaal-economisch herstelbeleid moet uitgewerkt worden. Via nieuwe verkiezingen heeft de kiezer iets te zeggen over de grote beslissingen die genomen moeten worden de komende jaren. Maar hoe kan je verkiezingen uitschrijven als je niet weet hoe de situatie in september zal zijn? Dat is onmogelijk, denk ik. Bovendien zullen de meer extreme partijen wellicht als winnaars uit de bus komen. Partijen die nu al - met 30 zetels - worden uitgesloten van het beleid. Dat aandeel zal wellicht nog stijgen. Om dan aan de instabiliteit van vandaag nog meer onzekerheid en instabiliteit toe te voegen? Daar staan maar weinig partijen voor open.

Ondertussen zijn we lange regeringsvormingen gewoon geworden. Het land blijft functioneren omdat we heel wat beleidsniveaus hebben. Je hebt nooit de indruk dat het helemaal stilvalt. België heeft de moeilijkste regeringsonderhandelingen ter wereld. Onder andere omdat ons land veel te veel politieke partijen telt, die bang zijn van elkaar en niet durven springen om deel te nemen aan de regering. Want als je springt, loop je het risico afgestraft te worden bij de volgende verkiezingen. De kiezer is wispelturiger geworden. Vroeger kon je bij wijze van spreken je moeder vermoorden en toch herverkozen raken. Daarom profileren de partijen zich tegenover elkaar, terwijl ze inhoudelijk niet zo heel erg van elkaar verschillen. Politieke partijen denken veel te veel aan zichzelf, en te weinig aan het algemeen belang. Minder en grotere partijen zouden coalitievorming makkelijker maken. Het is geen probleem dat partijen verdwijnen, behalve in de ogen van die partijen zelf.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.