Welkom

Allemaal kwetsbaar

De coronacrisis slaat hard toe en confronteert ons met een ongemakkelijke waarheid: we zijn allemaal – zonder onderscheids des persoons – kwetsbaar. Vandaag proberen we zo goed en zo kwaad als mogelijk deze zware crisis te ‘managen’. De sociale en economische gevolgen worden in kaart gebracht. Hoe kunnen we een recessie vermijden?

Er wordt zeer hard gewerkt om de economische en sociale gevolgen tot een minimum te beperken. Maar we weten nu al dat de gevolgen van een dergelijke crisis nog lang zullen nazinderen. Ondersteuning van bedrijven, inkomensgarantie voor werknemers die ziek zijn of werkloos zijn … zijn noodzakelijk. Daar zijn ook wij - vakbond - hard mee bezig. Op de werkvloer kijken werkgevers samen met de vakbonds- vertegenwoordigers welke maatregelen we moeten nemen. Prioriteit nummer 1 is hoe dan ook: onze volksgezondheid!

Van onze volksgezondheid gesproken. Openbare en collectieve diensten liggen vaak onder vuur. Kijk maar naar de plannen van onze Vlaamse regering (zie pagina 18, De Confrontatie). Te duur en niet efficiënt. Deze crisis bewijst dat onze publieke of collectieve diensten het nog niet zo slecht doen. Onze zorgverstrekkers, gezondheidswerkers, veiligheidsdiensten en velen met hen staan dag en nacht paraat.

Ach, wordt er dan meteen spontaan gezegd: het is toch hun job. Neen, iedereen doet meer dan zijn job. Met hart en ziel. Geef hen een schouderklopje. We doen dat te weinig. Toon het nodige respect. We doen dat te weinig. Wees solidair. Van onze kant alvast een dikke merci!

Jan Coolbrandt, voorzitter van ACV Openbare Diensten

Voor reacties kan je Jan bereiken via jan.coolbrandt@acv-csc.be

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.