Megacindy

Elke maand bedenkt onze columniste hoe ze de wereld kan veranderen. Soms slaagt ze in haar opzet, soms niet.

 

Karma Chameleons

Ik moet toegeven, lieve lezers, ik keek wel raar op toen mijn vijfjarige voor het eerst ‘karma!’ uitriep toen zijn zus struikelde net nadat ze hem geplaagd had. Ondertussen weet ik dat mijn zoon zich niet op premature leeftijd bekeerd heeft tot het hindoeïsme, maar dat hij het heeft opgepikt op de speelplaats. Hij is niet de enige. Geen wonder dus dat karma uitgeroepen is tot Kinderwoord van het jaar.

Met al die karma’s die me dagelijks om de oren vliegen, vroeg ik me af hoe het gesteld zou zijn met het karma van onze federale onderhandelaars. Niet goed, vrees ik. Stel dat karma bestaat, dan komen de meesten onder hen terug als iets mindere goden. En terecht, hè zeg! Gaan die onderhandelingen nog ergens naartoe? Of denken de heren en dames politici dat ze er met de coronaregering nu vanaf zijn? De politieke spelletjes over de totstandkoming van een noodregering maakten eens te meer duidelijk dat het water erg diep is. De politieke profilering op kap van de zieken en doden rook naar lijkenpikkerij en was gewoonweg wansmakelijk. Maar ik blijf hopen. Onder metersdikke lagen rancune en verborgen agenda’s moet er toch nog ergens een rationele hersencel zitten. Iemand moet toch ooit eens de eerste toegeving willen doen?

Zulke lange regeringsvormingen mogen we écht niet gewoon worden. Ondertussen zijn ze al tien maanden elkaar het wit uit de ogen aan het staren. Op zo’n periode bedwingen we een pandemie, zijn er literatuurklassiekers geschreven, leren kinderen lezen, schrijven én rekenen, is zelfs de meest overtijdse vrouw bevallen. Anders kan die baby er niet meer uit. Is dat een vergelijking die we kunnen doortrekken? Zijn de ego’s na tien maanden onderhandelen simpelweg te groot geworden om nog samen door één deur te raken? Is er ondertussen een soort Frankensteiniaans monster van foute verwachtingen, onrealistische eisen en belachelijke veto’s gecreëerd? Te groot om nog te negeren, laat staan om er nog een liefdesbaby van te maken? Maar je kunt niet scheiden voor je samen bent geweest. En elkaar beginnen ghosten is in onze huidige politieke constellatie onmogelijk. Of je zou serieus op een ander moeten gaan, maar de roep van die radicalere sirenes klinkt niet verleidelijk genoeg. Wie oh wie is de chirurg die met één welgemikte jaap die langverwachte regering durft bevrijden? En gaat het dan linea recta richting couveuse, of is ze levensvatbaar? Komaan, karma chameleons, verlos ons!

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.