Op stap naar de Koninklijke Militaire School in Brussel

Elke maand trekken we door Vlaanderen, op zoek naar opvallende verhalen bij de openbare diensten.

“Het is schitterend om te zien hoe de nieuwe generatie studenten heel wat persoonlijk engagement vertoont.”

 

We hebben afgesproken met generaal-majoor Lutgardis Claes. Het zijn haar laatste weken voor haar pensioen op de Koninklijke Militaire School (KMS), die is gehuisvest in een prachtig gebouw aan het Jubelpark in Brussel. Vier jaar geleden schreef ze geschiedenis als allereerste vrouwelijke rector van de school. Ze is ook de enige vrouwelijke generaal van ons land. Voor haar begon het allemaal veertig jaar geleden, op dezelfde school, als een van de eerste meisjes.

De Koninklijke Militaire School biedt twee masteropleidingen aan: ingenieurswetenschappen of sociale en militaire wetenschappen. De school is een erkende universiteit, al zijn er natuurlijk een aantal belangrijke verschillen met een burgeruniversiteit.

Generaal Claes: “Wij stomen iedereen klaar die een carrière bij Defensie ambieert. Dat gaat van infanteristen en tankcommandanten tot piloten en ingenieurs of tandartsen, verpleegkundigen en artsen. Sommigen volgen hier hun volledige masteropleiding, anderen studeren aan een burgeruniversiteit en volgen tegelijkertijd een militaire opleiding bij ons, tijdens hun vakanties. Allemaal beginnen ze als kandidaat-officier en ze studeren af als onderluitenant.”

Defensie betaalt de opleidingen voor de studenten. Naast een gratis opleiding en verblijf - de KMS is een internaat - krijgen de kandidaat-officieren een maandelijkse wedde volgens hun rang. Generaal Claes: “In ruil vragen we hun engagement. Ook is het een absolute must dat studenten de waarden van onze school hoog in het vaandel dragen. Wij geloven in waarden als eergevoel, moed, inzet, discipline en respect.”

Dankzij de financiële tussenkomst door Defensie is de opleiding toegankelijk voor iedereen. Ongeacht je achtergrond. Alle studenten zijn gelijk voor de wet: gekleurd of wit, arm of rijk, vrouw of man. Iedereen moet eerst een behoorlijk zware selectieprocedure doorlopen. Prinses of niet. Generaal Claes: “De nieuwe generatie studenten is een bijzondere groep, die heel wat persoonlijk engagement vertoont. Dat is schitterend om te zien.”

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.