Armoede stijgt ook in Roeselare

Marte Huyghelier is beleidsmedewerker armoede en gezondheid bij Stad Roeselare en legt uit wat haar bestuur zoal voor extra maatregelen neemt nu de armoedecijfers stijgen.

De gevolgen van de coronaepidemie laten zich in alle lagen van de bevolking voelen. Maar wat kan een lokale overheid specifiek doen voor de meest kwetsbaren in de samenleving? Marte Huyghelier is beleidsmedewerker armoede en gezondheid bij Stad Roeselare en legt uit wat haar bestuur zoal voor extra maatregelen neemt nu de armoedecijfers stijgen.

“Een op zeven kinderen in Roeselare wordt geboren in een gezin dat armoede kent. Dat zijn elk jaar 110 kinderen meer. De coronacrisis heeft gezinnen in armoede diep getroffen. In juni hebben we ons armoedebeleidsplan voorgesteld met een focus op de kinder- en jongerenarmoede. We richten onze aandacht vooral op gezinnen met jonge kinderen, eenoudergezinnen en gezinnen met een migratieachtergrond. Dat kinderarmoede-beleidsplan zou sowieso uitgerold worden maar we hebben het versneld gedaan door de coronapandemie. Het relanceplan Oltegoare ging in mei van start, onder meer om de klappen van de pandemie bij de meest kwetsbare gezinnen op te vangen.”

“Door de corona-uitbraak is de armoede toegenomen, dat weten we. Zo zien we een stijging van het aantal cliënten bij de voedselbedeling, daar maakt nu een 60-tal gezinnen meer van gebruik, gezinnen die ervoor niet op onze radar kwamen. Ook het aantal mensen dat voor het eerst gebruikmaakt van de diensten van ons Welzijnshuis (het vroegere OCMW) is toegenomen. Die mensen kampen vooral met financiële problemen: achterstallige facturen van onder meer water en energie, mensen met schulden.”

“De medewerkers zetten zich in deze moeilijke periode extra in om alle doelgroepen te bereiken. We zijn ons heel bewust van de ernst van de situatie. De stad Roeselare heeft in augustus coronafondsen beschikbaar geteld waardoor een aantal organisaties extra budget kregen. ’t Hope, een vereniging waar armen het woord nemen, heeft hierdoor bubbelvakanties kunnen organiseren. Daarnaast heeft de stad het project ‘Computer in je Rugzak’ verlengd en uitgebreid naar het basisonderwijs. De stad wil scholen stimuleren een IT-toestel aan te kopen om het gratis, of via huurkoop, ter beschikking te stellen aan leerlingen in armoede. De school ontvangt hiervoor telkens een subsidie van 200 euro. En het gezondheidsproject ‘Bewegen Op Verwijzing’ maakten we gratis voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming.”

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.