Op stap naar het toekomstige brandweermuseum in Weelde

Elke maand trekken we door Vlaanderen, op zoek naar opvallende verhalen bij de openbare diensten.

 

Erfgoed dat niet verloren mag gaan

 

We rijden het gigantische domein, vroeger een militaire basis, van Weelde op. Tientallen mensen zijn hier onderweg naar het vaccinatiecentrum, maar wij gaan in een van de 17 hallen op zoek naar een onbekend stukje Belgische geschiedenis: brandweerwagens en alles wat ermee te maken heeft.

Tot voor enkele maanden vond je de brandweerwagens en andere voorwerpen uit de lange geschiedenis van de Belgische brandweer in Aalst. Toen de verantwoordelijke vzw haar activiteiten opdoekte, wilde Brandweervereniging Vlaanderen dat kostbare erfgoed niet verloren laten gaan. Na een lange zoektocht naar de perfecte locatie viel hun oog op de voormalige militaire basis in Weelde, vlak naast het lokale vaccinatiecentrum dus. De hele collectie palmt momenteel twee hallen in voor het toekomstige brandweermuseum. Hans Clarysse, voorzitter van Brandweervereniging Vlaanderen, leidt ons enthousiast rond:

“De inrichting van het museum gebeurt volledig door vrijwilligers. Ik kom in het weekend van Wevelgem naar hier – een rit van zo’n twee uur – om alles klaar te zetten voor de opening van het museum volgend jaar. We hebben nog gigantisch veel werk met de opbouw en het sorteren van meer dan een miljoen onderdelen. We hebben zelfs de grootste collectie aan brandblusapparaten ter wereld, met zo’n 500 verschillende exemplaren.”

“Hier staan 135 rijdende voertuigen, daar tel ik de paardgetrokken wagens uit de 19e eeuw niet bij. De oudste brandweerwagen dateert van 1921. Sommige voertuigen hebben de tand des tijds goed doorstaan of konden we mooi restaureren. Andere zullen we meer gehavend tentoonstellen. Die blutsen en plekken getuigen van het ‘leven’ dat ze hebben gehad. Met een van de wagens heb ik zelf nog gereden toen ik jong was: de ladderwagen van de brandweerpost Wevelgem, waar ik vandaan kom.”

Het nieuwe brandweermuseum opent midden 2022 de deuren.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.