100 jaar ACV Openbare Diensten

ACV Openbare Diensten viert dit jaar haar 100ste verjaardag.

In het septembernummer van 1969 werd stilgestaan bij de spectaculaire maanlanding van die zomer. De auteur van het artikel heeft het over nederigheid en over macht:

“De ruimtevaarders verwerpen de faam van supermens, die men hen wil geven. Zelden heb ik mensen gezien die, zoals zij, een echte nederigheid bezitten, alhoewel ze hun waarde wel degelijk bewust zijn. Maar ze beschouwen zichzelf niet als helden, ze plaatsen zich in het globale werk. Wat me het meest heeft getroffen, is de nauwkeurigheid van de ontdekkingen, mogelijk gemaakt door de informatie en foto’s overgeseind door satellieten. Ze laten toe de graad van vruchtbaarheid van de bodem te bepalen, ertslagen te vinden, ze te kwalificeren en te meten. Het beangstigende is het gebruik van die informatie. De Zuid-Amerikanen zegden me, inderdaad, dat de Amerikaanse maatschappijen sedert een jaar blijkbaar dorre gronden aankochten in de meest onverwachte streken en om onbekende redenen. In het bezit van nauwkeurige gegevens over de gronden, zouden de Amerikaanse maatschappijen de beste gronden kunnen afschuimen. Ik weet niet of de Zuid-Amerikanen overdreven maar het is toch beangstigend. De vooruitgang is neutraal, hij wordt wat de  mensen ervan maken. Naargelang de mens meer macht verwerft, moet hij ook bewijs leveren van meer morele tucht.”

Meer dan een halve eeuw later is die uitspraak relevanter dan ooit.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.