1 jaar later: bosbranden

Vorig jaar stonden de bossen in Californië al in lichterlaaie, en deze zomer was het opnieuw prijs. Bosbranden teisterden deze zomer ook heel wat Europese bossen. Zou dat onze bossen ook kunnen overkomen?

 

Vorig jaar stonden de bossen in Californië al in lichterlaaie, en deze zomer was het opnieuw prijs. Bosbranden teisterden deze zomer ook heel wat Europese bossen. Met heuse klimaatvluchtelingen tot gevolg op het Griekse eiland Evia. Zou dat onze bossen ook kunnen overkomen?

Jurgen Rombaut van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) is als thema- en crisisbeheerder klimaat de geknipte man om te vragen hoe we onze bossen en natuurgebieden beschermen. “De vele bosbranden liggen in lijn met de verwachte principes van klimaatverandering. Voor West-Europa gaat men uit van langere natte periodes in de winter en drogere periodes in de zomer. Die drogere periodes zullen ook in Vlaanderen toenemen, dus we verwachten ook hier een stijging van de kans op natuurbranden. De meeste Vlaamse natuurbranden ontstaan door toedoen van de mens. Heel soms opzettelijk, meestal door onoplettendheid.”

Daarom worden terreinen die vatbaarder zijn voor natuurbranden in droge periodes extra in de gaten gehouden. “Denk maar aan de
Kempense naaldbossen, de Kalmthoutse Heide en duinvegetaties.” Het ANB schakelt naast eigen personeel en hulpdiensten ook vrijwilligers in als het gevaar groot is. “Op de Kalmthoutse Heide staat een brandwachttoren waar vrijwilligers het gebied in de gaten houden en meteen alarm kunnen slaan.”

Aangepast bos- en natuurbeheer is nog zo’n preventieve maatregel. Jurgen: “Monotone naaldbossen maken we gevarieerder met loofbomen en rijke ondergroei. In heidegebieden maaien we bredere bermen als buffer bij een eventuele brand, en met begrazing door
schapen en runderen wordt onder meer de uitbundige groei van pijpenstrootje, een grassoort in de hand gehouden.”

Een methode om het actuele risico op natuurbranden weer te geven die de meeste bezoekers ondertussen kennen, zijn de verschillende kleurcodes: van groen - geen brandgevaar - tot rood - extreem hoog brandgevaar. “Bij elke kleurcode passen maatregelen die inspelen op de situatie om zoveel mogelijk risico’s te vermijden.” Recent kondigde minister Demir aan dat ze een algemeen en permanent rookverbod in bossen en natuurgebieden wil invoeren. Hierover wordt wellicht in het najaar een beslissing genomen.

“Nieuw is dat we nu in heel Vlaanderen kijken naar natuurbrandgevaar en dezelfde aanpak hanteren, en niet alleen meer in de provincies die er ‘traditiegetrouw’ mee te kampen hebben. Samen met onze verschillende partners checken we bij de start van het brandgevaarseizoen of we de noodinterventieplannen moeten opfrissen en bijsturen. Iedereen weet dan perfect wat er verwacht wordt.”

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.