Op stap naar het Vlaams Verkeerscentrum in Antwerpen

Elke maand trekken we door Vlaanderen, op zoek naar opvallende verhalen bij de openbare diensten.

 

24/7 snelwegen in het oog houden

 

Het Vlaams Verkeerscentrum ligt ironisch genoeg in de meest filegevoelige stad van Vlaanderen: Antwerpen. Toch is het er in de kantoren opvallend rustig*. Iedereen die kan, werkt van thuis uit. Enkel de twee controlezalen zijn 24/7 bemand. Woordvoerder Peter Bruyninckx: “We werken in de controlezalen met ruim 40 mensen. Onze dienst is een afdeling van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). We houden alle Vlaamse snelwegen en tunnels in de gaten. Dat doen we vanuit onze grote verkeerscontrolezaal, waar we beschikken over beelden van ruim 1.700 camera’s die de snelwegen in heel Vlaanderen dekken. Gebeurt er een ongeval of loopt het verkeer vast, dan hebben we dat direct gezien en grijpen onze verkeersleiders meteen in. Ze passen de dynamische signalisatie aan en leggen omleidingen in. Daarbij werken ze nauw samen met de wegpolitie. Die heeft een afdeling in onze controlezaal. In de tweede, kleinere, controlezaal houden we duizenden technische installaties in de gaten. Als verkeerslichten het niet doen of de verlichting in een tunnel valt uit, dan wordt meteen een reparatie geregeld.”

"Corona heeft een enorme invloed gehad op ons werk, want het verkeer was vorig jaar tijdens de eerste lockdown zo goed als verdwenen. Wekenlang hebben we hier naar camerabeelden van bijna verlaten snelwegen zitten kijken. Het was onwezenlijk! De controlezalen zijn altijd bemand gebleven. Maar om coronaproof te kunnen werken, zaten de medewerkers ver uit elkaar, externen mochten niet meer binnen en het materiaal werd regelmatig ontsmet. Onze ICT-dienst en studieteam kunnen hun werk makkelijker vanop afstand uitvoeren en deden telewerk.”

“We zien via de camera’s vaak straffe dingen. Veel ongevallen gebeuren door onoplettendheid, gsm-gebruik achter het stuur bijvoorbeeld. Roekeloze chauffeurs beseffen wellicht zelf niet hoeveel gevaar ze vormen voor zichzelf en de anderen rondom hen. De Vlaamse snelwegen zijn op vele plaatsen overvol. In die drukte is een ongeval dan ook snel gebeurd. We zien te vaak dat chauffeurs de snelheidsbeperkingen bij werven negeren. Nochtans staat er vaak lang op voorhand al duidelijke signalisatie.”

*We gingen er begin september langs. Momenteel is het weer een pak minder rustig in de kantoren.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.