Digitale overheid

De voorbije jaren lanceerde de overheid verschillende tools waarop je jouw persoonlijke situatie kan checken. Wat hebben deze sites jou nog te bieden? We pluizen het uit.

My Minfin

Ken je wellicht van Tax-on-web, maar je kan veel meer doen op dit platform. Het is niet alleen je fiscaal, maar ook je patrimoniaal dossier. De functionaliteiten op het platform zijn vrij uitgebreid, dus neem eerst een kijkje en wie weet spaar je een verplaatsing of telefoontje uit. Er wordt ook steeds meer mogelijk. Een greep uit de functionaliteiten:

 • Raadpleeg je aanslagbiljet, fiscale fiches, kadastraal inkomen, akten van je woning ...
 • Wijzig je rekeningnummer of andere persoonlijke gegevens (voor een belastingteruggave).
 • Vraag een afbetalingsplan aan.
 • Vraag een kadastraal uittreksel aan: sneller en goedkoper dan een papieren aanvraag.
 • Dien een bezwaar tegen je belastingberekening in.

My Career

Dit platform is een handige aanvulling op mypension.be. Ontbreken er loopbaangegevens in mypension.be, dan kan je via MyCareer jouw loopbaan tot in detail terugvinden. Alle informatie staat in de vorm van een tijdlijn. Wat vind je daar precies terug?

 • Alle periodes waarin je aan de slag was als werknemer (contractuelen vallen onder deze categorie), zelfstandige of ambtenaar.
 • Alle periodes waarin je niet actief was door bijvoorbeeld werkloosheid, tijdskrediet, ouderschapsverlof …
 • Verder zie je er een gedetailleerd overzicht van je loopbaan, dat je kunt afdrukken of opslaan.

My Pension

GISELDA CURVERS van de Federale Pensioendienst legt uit wat je allemaal vindt en kan doen op mypension.be, je persoonlijke online pensioendossier. Dat is heel wat, zo blijkt, en er staan nog tal van interessante nieuwigheden op stapel! Haar tip? Surf af en toe eens naar de site om de nieuwe functionaliteiten te ontdekken. Let op: als contractueel val je op mypension.be onder de categorie ‘werknemers’ en niet onder ‘ambtenaren’.

WANNEER KAN JE MET PENSIOEN EN WAT IS JE PENSIOEN?

Giselda Curvers: “De belangrijkste vraag die mypension.be beantwoordt is: vanaf wanneer kan ik met pensioen? En wat zal mijn pensioenbedrag zijn? Onder het luik ‘mijn aanvullend pensioen’ kom je te weten of je een extralegaal pensioen opbouwt en
hoeveel er vandaag al voor je gespaard is. Let wel: de raming van je wettelijk pensioen is geba- seerd op wat we vandaag over jouw loopbaan weten en houdt ook rekening met gelijkgestelde periodes zoals ouderschapsverlof of tijdskrediet. Verander je morgen van statuut of ga je deeltijds werken, dan heeft dat natuurlijk invloed op je raming. Van zodra de meest recente loopbaangegevens binnen zijn gekomen, wordt de raming van je pensioen aangepast. Hiervoor hoef je zelf niets te doen, dat verloopt allemaal automatisch.

Voor de gegevens uit het verleden kan je onder ‘mijn pensioenloopbaan’ checken of we over alle info over je loopbaan beschikken. Ontbreekt er iets, geef ons dat zeker door.”

SPELEN MET SIMULATIES

“Je kan ook enkele simulaties uitvoeren. Stel dat jouw vroegste pensioendatum op 62 jaar ligt en die van je partner op 64 jaar en jullie samen met pensioen willen gaan. Dan kan je jouw pensioendatum twee jaar later laten beginnen, en ontdekken hoe dit jouw pensioenbedrag beïnvloedt. Of omgekeerd: wat als je voor je vroegste pensioendatum wil stoppen met werken, wat is de impact daarvan op je pensioen?

Recent hebben we nog een nieuwe simulatie toegevoegd: wat als je de switch doet van ambtenaar naar werknemer? We zijn ook volop bezig met andere simulaties die interessant zijn voor ambtenaren. Als je over- schakelt naar een deeltijds arbeidsregime of een vorm van loopbaanonderbreking opneemt, dan zal de tool berekenen hoe dit jouw pensioen beïnvloedt.

Ook op de planning en interessant voor con- tractuelen: wat als je statutair wordt? Of voor overheidspersoneel in het algemeen: wat als ik zelfstandige word? Een carrièreswitch met ingrijpende gevolgen.”

JE PENSIOENAANVRAAG OPVOLGEN

“Je pensioen vraag je vandaag aan via pensioenaanvraag.be. Bedoeling is om die te integreren in mypension.be, zodat je jouw aanvraag daar kan doen. Ben je al met pensioen, dan vind je op mypension.be een volledig overzicht van je pensioenbetalingen en een overzicht van alle briefwisseling over je pensioen. Je kan er je rekeningnummer aanpassen, je sociale en fiscale situatie …”

LEUKE WEETJES

 • 2 miljoen unieke bezoekers per jaar
 • Meerderheid zijn 55-plussers
 • Vooral bezocht door ambtenaren

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.