1 jaar later: fusie tussen twee Oostendse ziekenhuizen

Is de fusie tussen de twee Oostendse ziekenhuizen, één publiek uitgebaat, het andere privé, nabij?

Is de fusie tussen de twee Oostendse ziekenhuizen, één publiek uitgebaat, het andere privé, nabij? Een jaar nadat we de kat de bel aanbonden lijkt het dossier in een stroomversnelling te komen. En dat maakt ons en het personeel van AZ Sint-Jan campus Henri Serruys ongerust. Een update.

Het gefuseerde ziekenhuis stond al aangekondigd in het bestuursakkoord van burgemeester Bart Tommelein in 2019. Het zou de zorg voor iedere Oostendenaar aanzienlijk verbeteren. Wij twijfelen. Waar zijn de garanties dat het fusieziekenhuis van Oostende publiek uitgebaat zal blijven? Waarom moeten de banden met het tweedelijnsziekenhuis AZ Sint-Jan Brugge stopgezet worden? Wat met de opgebouwde rechten van het personeel van het openbaar ziekenhuis?

Op de eerstvolgende algemene vergadering van het Henri Serruys-ziekenhuis zou de defusie – de afscheiding – van het Brugse ziekenhuis politiek afgedwongen worden. Dat kan beklonken zijn na een opzegtermijn van 2 jaar. Daarna volgt – daar gaan we vanuit – de nieuwe samenwerking met het private AZ Damiaan.

Waarom we dat denken? De privatiseringsdrang van Tommelein in Oostende stopt niet met de fusie van de ziekenhuizen. Ook de thuiszorgdienst en de dienst catering wil hij afstoten. In een stad met hoge armoedecijfers, zoals Oostende, is dat de compleet verkeerde richting. Betaalbare zorg dreigt op alle vlak onbereikbaar te worden. Bovendien is niet grondig onderzocht of de afstoting een reële besparing oplevert.

De impact van de privatisering op de loon- en arbeidsvoorwaarden van het personeel is onbekend, want er werd op geen enkele manier onderhandeld met de vakbonden. Tegen de privatisering van de thuiszorgdienst tekende ACV Openbare Diensten beroep aan bij ABB. Over de afstoting van de dienst catering is compleet onduidelijk wat de plannen zijn. Onzekerheid troef dus bij het personeel.

ACV Openbare Diensten, ACOD en VSOA voerden de afgelopen tijd gezamenlijk actie tegen de fusieplannen. Het personeel van het openbaar ziekenhuis voerde een prikactie en er ging een petitie de ronde. We geven alles persoonlijk af aan Bart Tommelein.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.