Tot slot

Aan alle ouderen, zieken, jongeren en kinderen: u bent geld waard!

 

We hameren er in dit magazine al jaren op: de toenemende privatisering van onze woonzorgcentra loopt de spuigaten uit. Dat bewijst nog maar eens een diepgaand onderzoek van De Morgen. Ongeveer een derde van de Vlaamse rusthuizen is nu al in handen van een commercieel bedrijf of zorggroep. Beursgenoteerde, buitenlandse groepen investeren maar al te graag in het vastgoed dat deze zorggroepen onbezorgd te koop aanbieden. Om het dan terug te huren van die vastgoedgroepen. CEO’s van zo’n vastgoedreuzen verdienen makkelijk 100.000 euro per maand. De gevolgen laten zich makkelijk raden. 107 Vlaamse commerciële woonzorgcentra betalen nu al jaarlijks 93 miljoen euro aan huurgeld aan grote vastgoedspelers. Geld recht uit de zorg, maar niet voor zorg.

Binnenkort stemt het Vlaams Parlement over een decreetwijziging die privé-investeerders moet toelaten in de Vlaamse publieke zorg. Dus niet alleen de OCMW-rusthuizen staat onheil te wachten, ook de publieke jeugdzorg, kinderopvang, gezinszorg, openbare ziekenhuizen en geestelijke gezondheidszorg komen voor moeilijke tijden te staan …

Geachte  leden  van  de  Vlaamse  regeringspartijen, wilt u, als u straks vóór de decreetwijziging gaat  stemmen,  in  de  toekomst  de zorg voor uw eigen ouders en kinderen a.u.b. uit eigen zak betalen? Of gaat u er gemakshalve van uit dat de overheid wel weer zal bijspringen wanneer geprivatiseerde zorgverstrekkers plots de boel doorverkopen omdat de winstcijfers tegenvallen, personeel wordt ontslagen en er van goede zorg voor de zwakkeren in onze samenleving geen sprake meer kan zijn?

Zorg kan en mag je niet privatiseren alsof het over telecommunicatie gaat. Tot op heden de enige bij mij bekende sector waarin het na 100 jaar privatiseringsdrang wél gelukt is.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.