Het cijfer: 1479,31

©Shutterstock

Het gemiddelde pensioen omwille van lichamelijke ongeschiktheid bedroeg in 2020 1.479,31 euro netto per maand.

Het gemiddelde pensioen omwille van lichamelijke ongeschiktheid bedroeg in 2020 1.479,31 euro netto per maand. Daarmee moeten vaak hoge medische kosten  worden  betaald.  In  januari  van  dit jaar kregen 84.753 gepensioneerden zo’n pensioen.

Het pensioen wegens lichamelijke ongeschiktheid is laag, zeker als je het vergelijkt met het gemiddeld nettopensioen voor de ambtenaren: dat bedraagt 1.870,71 euro per maand. Ambtenaren die langdurig ziek zijn of beperkingen hebben opgelopen  kunnen  een  pensioen van lichamelijke ongeschiktheid ontvangen als ze niet meer kunnen werken. Jaarlijks gaat het om zo’n 3.000 nieuwe pensioneringen, goed voor 15 procent van het totaal. Dat het bedrag zo laag ligt, heeft verschillende oorzaken: de korte loopbaan, maar ook gehuwd zijn of deeltijds werk spelen mee. Zo bedraagt het minimumpensioen voor een gehuwde maar 799,06 euro. Als die geen 20 jaar loopbaan heeft en slechts halftijds heeft gewerkt gaat het om minimum 399,53 euro per maand.

Het pensioen wegens lichamelijke ongeschiktheid duwt te  veel mensen in een financieel erg kwetsbare situatie. Ook het gebrek aan professioneel perspectief kan zwaar wegen. Mensen die langdurig lichamelijk ongeschikt zijn, worden vandaag soms te gemakkelijk vroegtijdig gepensioneerd. Openbare werkgevers moeten meer hun verantwoordelijkheid nemen om via re-integratie deze personeelsleden een aangepaste job te geven. Dit is een goede zaak voor de betrokken personeelsleden, en het  vermindert de algemene pensioenkost omdat de activiteitsgraad omhoog gaat.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.