Umit Dalcinar is ploegbaas bij WoninGent en militant voor ACV Openbare Diensten

"De handdoek in de ring gooien is niks voor mij. Ik denk dat we meer kunnen bereiken door te blijven communiceren."

Het waren geen sociale verkiezingen zoals anders vorig jaar. Umit Dalcinar blikt terug: “Tijd voor babbeltjes met andere kandidaten en met collega’s had ik deze keer niet, want heel wat collega’s stemden digitaal.” Ondanks deze ondankbare omstandigheden, was de opkomst erg hoog. “Dat komt volgens mij omdat er veel nieuwe namen op de lijsten stonden”, aldus Umit. “Zij moesten extra hun best doen om collega’s te overtuigen om een stem uit te brengen en dat is gelukt.”

Vandaag zetelt Umit als enige militant van ACV Openbare Diensten in de ondernemingsraad. Daarnaast heeft hij ook een zitje in het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW). In de ondernemingsraad behartigt hij de belangen van de arbeiders, samen met twee militanten van de andere vakbonden. Dat zitje is erg belangrijk voor hem. “Tegen 1 januari 2023 wil de Vlaamse regering dat er in elke grote stad zoals Gent slechts één sociale huisvestingsmaatschappij overblijft. Dat betekent concreet dat wij als grootste maatschappij moeten fuseren met een of meerdere kleinere maatschappijen uit het Gentse. Welke gevolgen die fusie voor het personeel zal hebben, weten we nog niet. Maar zulke zaken worden in de ondernemingsraad onderhandeld en beslist, daarom is het cruciaal dat we nu mee kunnen onderhandelen vanop de eerste rij.”

Een van Umits strijdpunten is loon naar werken. Een gelijk loon voor mensen met dezelfde job. “Niemand wil inleveren. Daarom ga ik alles geven om ons basispakket en voordelen te behouden. Ik wil onze mensen niet teleurstellen. Dan vergader ik liever een paar extra rondjes. De handdoek in de ring gooien is niks voor mij. Ik denk dat we meer kunnen bereiken door te blijven communiceren. Dat is zo in het leven, en dat is bij ons in het bedrijf ook zo.”

Ondertussen werken Umit en zijn collega-vakbondsafgevaardigden een jaar samen met de directie. Tot nu toe verloopt de samenwerking goed, dat geeft vertrouwen voor de aankomende onderhandelingen. “We moeten er samen uit raken, of we komen niet vooruit.”

WoninGent is een essentieel bedrijf, dus bleven Umit en zijn collega’s tijdens de lockdowns instaan voor het onderhoud van de woningen, 9.000 in totaal. “We kregen heel weinig meldingen binnen, omdat mensen schrik hadden om iemand in hun woning binnen te laten. Maar ook wij waren bang, want we kennen de bewoners niet: zijn die positief of negatief, gevaccineerd of niet-gevaccineerd … Tegelijk konden we moeilijk iemand wiens douche plots niet meer werkte in de kou laten staan. Daarom hebben we in het CPBW snel beslist om pakketjes met veiligheidsmateriaal ter beschikking te stellen aan alle arbeiders. Gelukkig zijn er maar heel weinig collega’s ziek geworden.”

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.