100 jaar ACV Openbare Diensten

©Shutterstock

ACV Openbare Diensten viert dit jaar haar 100ste verjaardag.

“Doorslaggevend kan en mag niet de produktiviteit zijn, maar wel de mens”

In De Nieuwe Tijd van 10 september 1963 is er aandacht voor de zware en negatieve impact van nachtwerk en ploegenarbeid op de mens.

Enkele professoren in het artikel waarschuwen voor een hoger risico op maagzweren, zenuwstoornissen, slaapstoornissen, of gevoeligheid voor hartaanvallen.

Werkgevers (patroons) antwoordden daarop dat “ze nu eenmaal de nachtarbeid niet kunnen afschaffen omdat anders talrijke bedrijven niet meer leefbaar zijn en dat er bovendien heel veel bedrijven zijn waar noodzakelijk ’s nachts moet worden gewerkt”.

Daarvan zijn de professoren niet onder de indruk want “Doorslaggevend kan en mag niet de produktiviteit zijn, maar wel de mens. Waarom zou men voor het welzijn van de mens niet een aantal bedrijven opofferen die niet leefbaar zijn zonder nachtwerk?”

Bijna zestig jaar later klinkt dat laatste al helemaal als een rariteit. Anno 2021 wordt er heel veel menselijk welzijn opgeofferd ten voordele van bedrijven. Concurrentieel blijven, heet dat dan.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.