Welkom

 
Relance met oog voor de zwaksten

Pleidooi voor een sterk middenveld

Op Rerum Novarum hielden Beweging.net, CM, en het ACV een belangrijk pleidooi voor solidariteit en rechtvaardigheid. Economische of epidemiologische crisissen leggen een enorme druk op iedereen in de samenleving, maar de zwaksten lijden er het meest onder. Mensen die in normale tijden al moeilijk hun weg vinden, kregen het tijdens deze crisis nog moeilijker. De kloof tussen arm en rijk is alleen maar groter geworden.

Het gaat trouwens niet over een klein groepje mensen in de marge van de samenleving. Het gaat om mensen die geen werk vinden of hun werk verloren hebben. Mensen die ziek werden. Mensen die met minder kansen en steun zijn opgegroeid. Mensen die hun gezin moeten onderhouden met een loontje van amper 1900 euro (bruto) of een leefloon van nog geen 1000 euro. Mensen die op hun oude dag te weinig geld hebben voor degelijke zorg aan huis of voor een zorginstelling. Die mensen, dat kunnen wij allemaal zijn!

Zal het relancebeleid van de verschillende regeringen ook oog hebben voor hen? Dat valt af te wachten. Wij zijn er in elk geval van overtuigd dat het niet zal lukken zonder een krachtig middenveld. De coronacrisis maakte duidelijk dat een samenleving een sterk middenveld nodig heeft om zulke uitdagingen te doorstaan.

Duizenden burgers kregen tijdens de coronacrisis een duwtje in de rug dankzij het prachtige werk van talloze professionele en niet-professionele, grote en kleine organisaties. Op zowat alle terreinen zagen we vrijwilligers het beste van zichzelf geven.

Vrijwilligerswerk is ook heel zinvol voor de vrijwilligers zelf. Verbindend en verrijkend. Je zet je in voor een goed doel en je ziet vaak een duidelijk resultaat van je inspanningen. Je staat er ook nooit alleen voor. Samen vooruit, dus!

De coronacrisis heeft er misschien ook voor gezorgd dat meer mensen op zoek gaan naar zingeving. Dat mensen de kwaliteit van hun leven willen verbeteren door er ook voor anderen te zijn. Laat ons hopen dat dit nog een extra boost geeft aan het vrijwilligerswerk.

Het middenveld is dus springlevend. Laten we het koesteren. En een grote dankjewel aan elke vrijwilliger!

Jan Coolbrandt is voorzitter van ACV Openbare Diensten.

Reacties: jan.coolbrandt@acv-csc.be

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.