De militant: "Zelfs om actie te voeren hebben we te weinig personeel"

Tom Verhoeven (43) is douanier bij het ontvangkantoor van accijnzen in Antwerpen. Hij werkt al 22 jaar bij de douane en accijnzen. Hij is sinds 2005 actief als ACV-militant.

Wat veel mensen niet beseffen, is dat wij een uitgebreid takenpakket hebben. In de eerste plaats controleren we of accijnzen correct worden geïnd. Dat is een administratieve, maar heel belangrijke taak omdat het veel geld opbrengt voor onze staatskas. Bij de douane hebben we vooral fiscale taken. Daarnaast moeten we ook controleren of er geen namaakproducten passeren en of er geen verdachte goederen zoals drugs in de ladingen zitten.”

Bovenop die basistaken zijn de afgelopen jaren nog een pak taken bijgekomen. “We moeten extra controles houden door de Brexit, de grenscontroles tijdens de lockdowns organiseren en regelmatig extra bijstand bieden aan de politie.” Maar om al die taken te kunnen vervullen, is er te weinig personeel."

“Kan je je voorstellen dat wij hier in de regio Antwerpen maar met een tiental mensen bezig zijn met de accijnzen? En dat terwijl de grootste inkomsten van ons land hier binnenkomen. Dat begrijpt toch niemand. We zijn zelfs met zo weinig douaniers dat het moeilijk wordt om mensen te verzamelen om actie te voeren. Zelfs daar hebben we onvoldoende volk voor”, legt Tom uit.

Dat tekort aan mensen zorgt voor een grote druk op het personeel. “Ik merk vaak dat mensen zich niet goed voelen op het werk omdat de druk te hoog ligt. Dat mogen we niet aanvaarden. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Dan pas kan je je job goed uitvoeren.”

Tom heeft het probleem dan ook al verschillende keren aangekaart bij het management. “Maar daar krijgen we geen gehoor. Nu voeren we samen met de andere douanes actie om aan de directies én de regering duidelijk te maken dat we meer middelen en personeel nodig hebben.”

“Geld is er nochtans wel. Het probleem is dat het niet in ons wordt geïnvesteerd. Het geld dat wij opbrengen, gaat naar de Europese Unie. Daar krijgt ons land jaarlijks twintig procent van terug om te investeren in de werking van de douanediensten. Alleen gebeurt dat niet. In België wordt dat geld gebruikt om de immense put in de begroting te vullen. In Nederland keert een deel van dat geld wél terug naar de douane. Waarom kan dat niet bij ons?”

De vraag aan de overheid is dan ook duidelijk. “Geef ons extra middelen, personeel en respect. Op die manier kunnen wij onze taken opnieuw uitvoeren zoals het hoort.”

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.