100 jaar ACV Openbare Diensten

ACV Openbare Diensten viert dit jaar haar 100ste verjaardag.

 

Op 27 en 28 mei organiseren we ons congres. Niet in Brussel, zoals eerst gepland, wél online. Het zal een unieke editie worden in ons rijtje van congressen doorheen de geschiedenis.

Ook bijzonder was het buitengewoon congres van de C.C.O.D. op 26 juni 1971. Een buitengewoon congres vindt plaats tussen twee ‘normale’ congressen in die vijfjaarlijks (en vroeger vierjaarlijks) worden georganiseerd. De aanleiding voor het buitengewoon congres van 1971 was een aanpassing van de statuten die door 250 afgevaardigden werd goedgekeurd.

Daarbij werd de indeling van de sectoren aangepast. Zo kregen we vier groepen:

  • De sector ministeries
  • De sector lokale besturen
  • De sector parastatalen (waaronder Britse Basis)
  • De sector vervoer (waaronder de tram en Sabena)

Opvallend blijft toch het woord ‘parastatalen’, een typisch Belgisch woord voor allerlei (semi) overheidsbedrijven en -diensten. De parastatalen werden zelfs onderverdeeld in vier categorieën. Het woord is wat in onbruik geraakt door de hervorming van die diensten tot openbare instellingen (RSZ, RVA), autonome overheidsbedrijven (bpost, Proximus), federale overheidsdiensten (Regie der Gebouwen) …

En wat die Britse Basis betreft, daarvoor moesten we zelf ook even de hulp inschakelen van Google. Van 1952 tot in 2006 was er in Ranst blijkbaar een Britse basis. Dat had natuurlijk alles te maken met de Koude Oorlog. Belgische werknemers werkten samen met Britse militairen in het geïsoleerde domein. Er was zelfs een eigen schooltje voorzien.

Wie er graag meer over wil weten: het verhaal van de Britse basis werd neergeschreven in “Erfgoedgids 13: Koude oorlog in de Kempen. Operatie Gondola en de Britse basis in de provincie Antwerpen” (Patrick De Rynck) en in “Werken ‘bij den Engelsman’, de Britse basis in Emblem 1952 – 2006” (Elke Verhoeven).

 

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.