1 jaar later: solidariteitsgolf door COVID-19

© Mosctha-WSM

Toen COVID-19 vorig jaar overal ter wereld toesloeg, werden we ook overspoeld door een golf aan solidariteit. Een jaar later lijkt die internationale solidariteit soms ver te zoeken, maar klopt dat wel?

De sociale beweging We Social Movements (WSM), de opvolger van Wereldsolidariteit, houdt de vinger aan de pols van onze internationale solidariteit. Tijdens de eerste golf zette WSM een noodhulpactie op touw voor partnerorganisaties in landen in andere continenten waar de coronacrisis keihard toesloeg. Katrien Verwimp van WSM blikt gematigd tevreden terug op de actie. “Onze financiële ondersteuning ging voornamelijk naar informatie, sensibilisering en beschermingsmateriaal. In sommige lage inkomenslanden met relatief weinig zieken is het gewone leven grotendeels heropgestart omdat de bevolking zich moeilijk aan de maatregelen kan blijven houden. Geen werk staat immers vaak gelijk aan geen inkomen, vervangingsinkomens zoals wij die in België kennen bestaan er niet.”

Dat heropstarten is natuurlijk niet zonder gevaar. Vaccinatie is dus ook in lage inkomenslanden essentieel voor de veiligheid en gezondheid van iedereen ter wereld. WSM is een koele minnaar van het COVAX-programma van de Wereld- gezondheidsorganisatie. WSM steunt wel het voorstel dat is ingediend bij de WHO om de patenten op COVID-vaccins en -medicatie tijdelijk op te heffen. Katrien Verwimp: “In de praktijk zien we dat de financiering van COVAX veel te laag is. Die blijft nu hangen op 20 procent vaccinatie tegen 2023-2024. Het moet sneller gaan.

Als je de patenten opheft kan je de productie verhogen en de prijs doen dalen. Het gaat om een uitzonderlijke maatregel om een uitzonderlijke crisis aan te pakken. Wij vinden het ook niet normaal dat landen vandaag zoveel betalen voor vaccins, terwijl de ontwikkeling grotendeels werd gefinancierd met publiek geld. Jammer genoeg volgt de EU dat standpunt niet, met een Europees burgerinitiatief willen we dat veranderen. Om het op de agenda van de Europese Commissie te plaatsen moeten we 1 miljoen handtekeningen inzamelen. WSM steunt dit initiatief samen met 52 Belgische organisaties, waaronder het ACV.”

“Wij merken dat de campagne hier heel goed loopt. Mensen beseffen dat zolang niet iedereen ter wereld gevaccineerd is, we nog niet veilig en vrij zijn.” Ook bekende mensen scharen zich meer en meer achter deze eis. Eind april werd minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir nog teruggefloten door de liberale partijen toen ze zich pro-opheffing uitsprak. Een dag later vond ze een medestander in voormalig farmatopman Marc Coucke.

Vind jij ook dat gezondheid een basisrecht is en dat iedereen ter wereld recht heeft op een vaccin en geneesmidddelen tegen COVID-19? Onderteken dan het burgerinitatief op noprofitonpandemic.eu/nl

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.